Dijous, 12 de desembre del 2024

L’IPC a Catalunya puja vuit dècimes i tanca el desembre al 6,1%

Al conjunt de l'Estat, se situa en el 6,5%, dues dècimes menys que les dades avançades fa uns dies

|

L’Índex de Preus al Consum es va continuar enfilant al desembre i va tancar el darrer mes del 2021 amb una variació anual del 6,1%, vuit dècimes més que al novembre, segons ha informat aquest divendres l’Institut Nacional d’Estadística. D’aquesta manera, l’IPC marca un nou rècord a Catalunya en la sèrie històrica de l’INE, que recull dades de les comunitats a partir del 2002, després que al novembre la taxa anual quedés fixada un 5,3%. Al conjunt de l’Estat, l’increment va ser d’un punt respecte al novembre, fins al 6,5%, tot i que suposa dues dècimes menys que les dades avançades el passat 30 de desembre. Malgrat aquesta revisió, la taxa anual continua sent la més alta des del maig 1992.

El grup que registra una major pujada és el de l’habitatge i subministraments com l’aigua, l’electricitat, el gas i els altres combustibles, amb una variació del 20% davant el 14,7% del mes anterior; el transport, amb un 10,8% i modera el seu creixement des del 13,7%; i a més distància els aliments i begudes i no alcohòliques, amb un 4,7%; i els restaurants i hotels (+2,3%). En la resta de grups també pugen els preus i només el de les comunicacions registra una taxa negativa, amb un -0,3%.

Anant al detall dels subgrups, l’electricitat, el gas i altres combustibles registra una variació anual de fins al 49,7%; els serveis d’allotjament un 10,2%, les begudes no alcohòliques un 7,3%, els paquets turístics un 6% i els aliments un 4,5% anual, entre d’altres increments. I més concretament en aquest darrer apartat, la carn d’ovella va pujar un 17,9%; la de vaca ho va fer un 6,6%, la d’au un 7% mentre que la porcina va caure un 1%. D’altra banda, el preu del pa es va incrementar un 2,2%, el del peix fresc i congelat un 4,8%, el dels cereals i derivats un 4,9%; la llet un 4,7%; la fruita un 8,3% i les llegums i hortalisses fresques un 6%.

Pel que fa la variació mensual de l’IPC a Catalunya, es va situar en un 1,2%. Destaca també els increments en l’habitatge i els seus subministraments (aigua, electricitat, gas i altres combustibles), amb un 5,5% més i també puja l’oci i la cultura i els mobles i articles de la llar, amb un 1,2% i un 0,8%, respectivament.

Al conjunt de l’Estat, la taxa anual de l’Índex de Preus al Consum del desembre es va situar en el 6,5%, que tot i ser dues dècimes menys a les avançades a finals d’any, continua situant-se com la més alta des del maig del 1992. Els factors que han influït en aquest encariment de preus han estat l’habitatge –amb una variació anual del 23,3%, sis punts i mig més que la del novembre, sobretot arran de l’encariment del preu de l’electricitat-; els aliments i les begudes alcohòliques –que amb un 5%, superar en dos punts la del mes anterior per l’augment de preu de les llegums i hortalisses- i el peu en hores, cafès i restaurants, fins al 3,1%.

En canvi, apunta l’INE, en els grups que han influït negativament el transport ha experimentat una variació del 10,9%, més de dos punts i mig menor que la novembre, per la disminució de preus dels carburants i lubricants per al transport. Pel que fa la variació mensual a l’Estat, va ser de l’1,2% i, per comunitats, la taxa anual de l’IPC hi va augmentar en totes al desembre respecte al novembre. Els majors increments es van produir a Andalusia i el País Basc, amb una pujada d’1,3 punts cadascuna; mentre que els menors augments es van produir a les Illes Balears, Catalunya i Galícia.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483