Dimecres, 22 de gener del 2025

L’informe de la Generalitat sobre l’explosió d’IQOXE recomana actualitzar les lleis catalanes de seguretat industrial

El Parlament cita el dimarts als caps de serveis d'emergències de l'accident

|

L’informe final de la Taula d’Avaluació i Seguiment de l’explosió de l’empresa IQOXE recomana actualitzar el marc normatiu català en l’àmbit de la seguretat industrial, un cop es tanqui la investigació sobre el sinistre produït el passat 14 de gener a les seves instal·lacions de la Canonja (Tarragonès). És una de les propostes que recull el document i que ha presentat aquest dilluns el president de la Generalitat, Quim Torra. En l’informe també s’apunta que l’expedient informatiu obert a IQOXE en l’àmbit de la seguretat industrial està previst que es resolgui a finals de maig. A banda, s’indica que l’empresa no podrà tornar a l’activitat “fins que es justifiqui fefaentment el compliment de les condicions de seguretat imposades”.

L’informe recull un seguit d’accions de millora proposades des del Govern en diferents àmbits. Són “aspectes que podien ser millorables o que caldria incorporar per a una més eficient gestió d’una emergència química”, ha comentat Torra. De fet, en l’informe es posa de manifest que hi ha “oportunitats de millora en la gestió de les emergències químiques”. “Hi ha situacions no previstes en els plans d’emergència que poden ser tractades”, es reconeix. També es posa de manifest “la necessitat d’efectuar simulacres” d’accidents químics per poder preparar una reacció coordinada dels actors que hi participen.

Entres les propostes de millora, n’hi ha que ja s’han començat a aplicar, com el retorn del PLASEQTA al Camp de Tarragona. Altres es van anunciar fa unes setmanes, com la instal·lació de sensors químics per a la detecció de núvols tòxics a l’entorn de les empreses del polígon petroquímic de Tarragona.

A més, hi ha aspectes que es posen damunt la taula públicament per primera vegada, com l’actualització del marc normatiu català en l’àmbit de la seguretat industrial. Una modificació que es plantejarà un cop es tanqui la investigació que hi ha en marxa des del departament d’Empresa i Coneixement. Aquest expedient està previst que es resolgui a finals de maig “sempre que s’aixequi en breu el secret de sumari de la investigació judicial”, que segons l’executiu “està condicionant la recollida de dades”, s’indica en l’informe.

A banda, el document parla de la posada en marxa de l’activitat productiva de la companyia, tot i que no posa dates. “El Servei Territorial del Departament d’Empresa i Coneixement no resoldrà l’autorització perquè l’empresa sinistrada torni a l’activitat total o parcialment, fins que es justifiqui fefaentment el compliment de les condicions de seguretat imposades, un cop avaluat l’informe de seguretat i el corresponent dictamen”, s’exposa. De la investigació també en pengen dos expedients més d’Inspecció de Treball que també s’han de tancar.

Un altre àmbit que es pretén reforçar és el de la Salut, amb una dotació de 775.000 euros per al SEM per, entre altres aspectes, “incorporar personal permanent integrat al territori” amb preparació “per actuar en els primers moments d’incidents especials de caràcter nuclear, biològic i químic”.

Presentació als agents del Camp de Tarragona
Torra s’ha reunit aquest dilluns telemàticament amb els diferents agents del Camp de Tarragona vinculats amb les conseqüències del succés i ha presentat l’informe de la taula, formada per representants dels diferents departaments de la Generalitat i que ha donat veu a “tots els actors territorials implicats en la gestió de l’accident o bé en els seus efectes”.

El cap de l’executiu ha assenyalat que el sinistre “ha suposat un canvi de paradigma respecte dels accidents de la indústria química i ha provocat altres conseqüències de caràcter col·lectiu que afecten a tota la ciutadania”. “En primer lloc, per una sensació, reconeguem-ho, d’un cert desconcert i preocupació per la pròpia seguretat, l’afectació de les relacions de confiança entre el sector químic i la resta de sectors productius, les institucions i la ciutadania en general”, ha dit.

En les reunions de la taula hi han participant agents econòmics i socials del Camp de Tarragona. Algunes de les principals demandes han estat que la gestió de les emergències es faci des del territori, més seguretat a les empreses químiques, garantir una bona qualitat de l’aire, i millorar els sistemes d’alarma i d’avís a la població en cas d’emergència.

El Parlament cita el dimarts als caps de serveis d’emergències de l’accident d’Iqoxe
La comissió d’estudi sobre la seguretat del sector de la petroquímica ha citat a comparèixer dimarts que ve de manera telemàtica al director del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), Antoni Alzines; al director general de prevenció, extinció d’incendis i salvaments, Manel Pardo; el director del Centre d’Atenció de Gestió de trucades 112, Joan Delort; la directora general de Protecció Civil, Maria Isabel Ferrer, i a un representant de Bombers de Parcs Químics de Seguretat.

La comissió havia d’aprovar aquest dimecres el pla de treball i les compareixences, però com no està habilitat el vot telemàtic no s’ha pogut aprovar formalment, i la presidenta de la comissió, Assumpta Escarp (PSC-Units), ha afirmat que aquesta sessió serveix per consensuar el pla per començar a treballar-ho, encara que s’aprovarà formalment en una sessió presencial quan sigui possible.

Així, s’han establert les compareixences en diversos blocs: el primer serà dimarts que ve i inclourà els serveis d’emergències que van participar en primera línia en l’accident, i el segon bloc, que en principi compareixeria la següent setmana, estarà format pels alcaldes de Tarragona, La Canonja, Constantí i Vila-seca (Tarragona).

També compareixeran en una altra sessió diverses associacions de veïns i entitats, representants de l’empresa Iqoxe, el comitè d’empresa, i els sindicats CC.OO. i UGT.

A més, la comissió demanarà a les Conselleries d’Interior, Salut, Territori i Sostenibilitat, i Empresa i Coneixement de la Generalitat la documentació que han utilitzat per a l’elaboració de l’informe de la Generalitat de la Taula de Treball d’Avaluació i Seguiment de l’accident de l’empresa Iqoxe, que va presentar el dilluns el president de la Generalitat, Quim Torra.

La previsió és que es demani la compareixença dels consellers d’aquests Departaments –Miquel Buch, Alba Vergés, Damià Calvet i Àngels Chacón– i també la del viceconseller de la Presidència de la Generalitat, Pau Villòria, que ha estat l’encarregat de redactar l’informe sobre l’accident de la petroquímica.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483