Redacció
Bloqueig comercial al cor d’Europa. Els dirigents europeus busquen solucions d’última hora per aprovar el pacte de lliure comerç i inversió (CETA, per les sigles en anglès) entre la Unió Europea i Canadà, després que el primer ministre belga, Charles Michel, admetés ahir que el país no pot donar suport a l’acord a causa de l’oposició del parlament regional de Valònia. El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, ha apostat avui per retardar la cimera del dijous, en que s’havia de donar llum verda al text, ja que no veu possible trobar “una solució aquesta setmana”, segons EFE.
Per contra, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, assegurava en un tuit que la trobada d’aquesta setmana entre el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, i els líders europeus “encara és possible”, i que “hi ha temps” per arribar a un consens. De manera similar, la Comissió Europea apel·lava ahir a la “paciència”, i mostrava el seu respecte per “els procediments institucionals” belgues.
Una negociació de set anys
L’oposició de Valònia al pacte dinamita una negociació entre els dos blocs comercials de prop de set anys, i posa en perill l’aprovació de nous acords entre la Unió Europa i altres socis. El CETA ha de ser aprovat conjuntament pels 27 països del bloc.
“La política comercial de la Unió Europea no sobreviurà en un món on els acords comercials han de ser ‘democratitzats’ per cada parlament nacional i sublegislatura de la Unió Europea abans de veure la llum del dia”, afirmava al Financial Times Peter Mandelson, excomissari de comerç de la UE. Mandelson, d’origen britànic, titllava el procés de “punyal al cor de la política comercial europea”.
El parlament de Valònia ha mantingut la seva negativa al CETA a causa de la preocupació davant un nou sistema de tribunals d’inversió que establiria el tractat. De moment, diverses declaracions que clarifiquen alguns dels aspectes més polèmics de l’acord no han servit per fer canviar d’opinió els parlamentaris valons, que temen la possible pèrdua de drets laborals, mediambientals i de protecció al consumidor davant una major globalització de l’economia.