L’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida ha practicat un total de 167 intervencions amb el robot quirúrgic Da Vinci Xi des que aquest es va adquirir a l’abril de l’any passat. En la majoria de casos es tracta d’operacions oncològiques complexes de les àrees de Ginecologia, Urologia i Cirurgia Digestiva. Aquest tipus de cirurgia és igual que la tradicional amb la diferència que està instrumentada a través del robot que controlen els cirurgians. Això permet més precisió i seguretat durant les intervencions, així com una cirurgia mínimament invasiva que fa que els pacients es recuperin més ràpidament. De fet, els metges calculen que el Da Vinci ha permès reduir en un dia de mitjana l’estada dels pacients a l’hospital.
El Da Vinci Xi de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova és el més complet que hi ha la península. “És una altra lliga, amb aquest robot l’hospital ha entrat a la Champions” ha indicat el director de Processos Quirúrgics de l’Hospital Arnau de Vilanova, Jorge Juan Olsina, que també ha assegurat que la cirurgia robòtica “ha arribat per quedar-se” i que en un futur espera que hi hagi un Da Vinci a tots els quiròfans de cada especialitat.
En concret, les dues característiques que fan d’aquesta màquina la “millor del mercat” són que compta amb doble consola quirúrgica i una taula d’operacions sincronitzada amb el robot. Per una banda, la doble consola permet compartir instruments entre dos cirurgians i aconseguir, d’aquesta manera, que l’aprenentatge sigui més ràpid i eficaç, ha dit Olsina, mentre que la taula permet moure el malalt sense necessitat d’haver d’aturar el Da Vinci.
El cost aproximat d’aquest robot Da Vinci Xi és de 3 milions d’euros. Es va estrenar l’abril del 2019 i fins aquest gener ha realitzat un total de 167 intervencions. Per àrees, la de Cirurgia Digestiva és la que ha practicat més operacions amb el robot, amb 71. Així mateix, l’àrea d’Urologia ha fet 55 intervencions i la de Ginecologia 41. Progressivament s’hi aniran incorporant altres especialitats.
Pel que fa les característiques dels pacients, Olsina ha dit que les intervencions amb el robot s’han fet a pacients “oncològics o que tenen molta complexitat”. Ha parlat de casos en què hi ha limitacions per cirurgia laparoscòpica i que s’haurien d’intentar per cirurgia oberta. “Aquests pacients els passem a la cirurgia robòtica i amb èxit molt alt”, ha indicat.
Olsina també ha remarcat que el principal beneficiat d’aquest tipus de cirurgia és el pacient, donat que les intervencions es fan amb una cirurgia mínimament invasiva que permet una millor recuperació i menys dolor.
Així mateix, el personal de l’hospital també ha destacat que el robot Da Vinci fa augmentar la precisió i la seguretat de les intervencions quirúrgiques perquè durant aquestes es redueix la fatiga de l’equip mèdic. “Estàs operant i res més. No et canses perquè no cal estar aguantant ni fent força”, ha indicat el Director de Ginecologia, Xavier González. A més d’això, l’especialista en Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu, Dr. Alfredo Escartín, ha indicat que en “processos complexes” el robot “simplifica molt” l’accés a diverses zones i, en especial, sempre que s’han de fer sutures. També Olsina s’ha referit al robot com “la millor cosidora del món”.
Pela seva banda, el Dr. José Enrique Sierra ha explicat que un dels “desavantatges” de Da Vinci és a l’hora de treballar amb òrgans que es mouen. En aquest sentit ha posat d’exemple la cirurgia de colon perquè durant la intervenció “l’òrgan es mou”. En canvi, ha indicat que passa el contrari en la cirurgia del recte perquè el robot permet operar “molt millor” que a cirurgia oberta o laparoscòpica. “Costa canviar a la cirurgia robòtica però al veure els avantatges compensa”, ha finalitzat.
Finalment, Olsina ha afegit que en l’actualitat la utilització del robot Da Vinci “és màxima” i que “per hores, ja està copat”. Ha indicat que “l’ideal seria tenir més robots quirúrgics” tot i que ha admès que una de les “limitacions lògiques” d’aquesta cirurgia es el preu, el qual “és extremadament car”.