Dimarts, 07 de gener del 2025

L’FMI veu l’alt preu de l’energia com un “risc” per a la recuperació a Europa

Per contra apareixen estudis que apunten que la recuperació de la productivitat va en contra de controlar l'escalfament global

|

El Fons Monetari Internacional (FMI) considera que l’alt preu de l’energia és un “risc” per a la recuperació a Europa. En un informe sobre l’estat de l’economia europea, l’organisme apunta a l’elevat preu de l’energia, les mutacions de la covid i les interrupcions de subministrament com els principals riscos per a la recuperació al continent. Per l’FMI, és “probable” que l’escassetat de subministrament, principalment de gas, no es resolgui aviat, cosa que alerta pot limitar la producció, augmentar la inflació, precipitar l’enduriment monetari i “moderar” la recuperació. A més, l’estudi insta els estats a fer plans fiscals “realistes” per fixar les expectatives dels mercats sobre la reducció del deute. “Hi ha el risc que el suport fiscal es talli massa aviat”, diu l’FMI, que insta a utilitzar la política fiscal per fer “transformacions estructurals”.

L’informe apunta que el 2022 serà “clarament” l’any per canviar la política fiscal, sempre que no hi hagi noves variants del virus i augmentin els nivells de vacunació. “Plans fiscals importants que no són realistes, no coordinats i poc comunicats poden reduir la confiança i rebaixar o entorpir la recuperació”, apunta l’informe de l’organisme sobre l’economia europea.

ELS EFECTES D’UNA RECUPERACIÓ GALOPANT EN EL CANVI CLIMÀTIC
El canvi climàtic, que segons les paraules de l’expert de l’OMS a l’última Cimera pel Clima a Madrid Diarmind Campbell-Lendrum “és potencialment l’amenaça més gran per la salut pública del segle XXI”, deixa ja milions de morts cada any arreu del món i els efectes globals són més que evidents, com mostren molts informes d’entitats de prestigi internacional, com per exemple l’informe sobre l’estat del clima 2019 de Nacions Unides i l’Organització Meteorològica Mundial, del que s’extreuen alguns indicadors molt preocupants, entre altres:

El 2019 va acabar amb una temperatura mitjana mundial 1,1 °C per damunt dels nivells preindustrials estimats, i les concentracions de gasos d’efecte hivernacle van continuar augmentant vertiginosament.
Els oceans van continuar escalfant-se i acidificant-se, producte de l’absorció aproximada d’un 23% de les emissions anuals de CO2, i el nivell mitjà del mar a escala mundial es va situar al seu valor màxim des que es tenen dades.
El Servei Mundial de Vigilància dels Glacials va indicar que per 32è any consecutiu el balanç de massa dels glacials va ser negatiu.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483