L’Eurogrup ha anunciat aquest dimarts que reprèn el full de ruta per impulsar la unió bancària, una iniciativa que va néixer l’any 2012 i que tenia com a objectiu la creació de mecanismes de supervisió sobre les entitats. Segons ha detallat el president de l’Eurogrup, Paschal Donohoe, està previst que l’òrgan presenti un pla de treball el pròxim mes de juny per tal de tenir definides les mesures a finals de 2022. En aquest sentit, Donohoe calcula que la primera fase per consolidar la unió bancària entrarà en vigor a principis de 2025. Tot i que ha reconegut que les negociacions amb els estats “no seran senzilles”, ha celebrat el principi d’acord i ha subratllat que dedicarà “tots els esforços” per arribar a un acord definitiu.
Les actuacions de l’Eurogrup se centraran en quatre grans àmbits. Aquests seran la protecció dels dipòsits dels clients, la supervisió dels bancs i les caixes d’estalvis, la integració dels mercats i la diversificació en la possessió de bons i obligacions. Cada un d’aquests àmbits inclourà una sèrie de mesures que s’introduiran en dues fases.
Està previst que la primera fase entri en vigor a principis de 2025, tot i que l’Eurogrup confia deixar enllestides les mesures al llarg del 2024, abans que se celebrin les eleccions al Parlament Europeu. Per altra banda, l’entrada a la segona fase dependria d’una sèrie de condicions que estarien per definir. En aquesta segona fase, el principal objectiu de l’Eurogrup consistiria a transferir el poder dels estats cap a les autoritats europees. L’Eurogrup ha informat que la seva voluntat és revisar el grau d’implementació de la fase 1 al llarg del 2028 i, en cas que es donessin les condicions estipulades, la unió bancària entraria en aquesta nova fase.
De moment, l’òrgan que reuneix els ministres d’economia de l’eurozona es dona un termini de dos mesos per negociar el contingut del full de ruta i debatre les esmenes presentades pels diferents estats. Tot i que Donohoe ha reconegut que alguns països han demanat algunes modificacions, el president de l’Eurogrup també ha advertit que la possibilitat d’introduir canvis “és petita”. En aquest sentit, Donohoe ha avisat que les negociacions “no seran senzilles”, però també ha volgut subratllar que “no es retallaran esforços” per tal d’arribar a un acord sobre el full de ruta abans que acabi el mes de juny.
Una “prioritat” per a la Comissió Europea
El comissari d’Economia, Paolo Gentiloni, ha assenyalat que la Comissió Europea considera “prioritària” la consolidació de la unió bancària i ha volgut mostrar “tot el suport” al pla de l’Eurogrup. “La unió bancària és crucial per garantir la resiliència del sector bancari i garantir que aquest pugui donar suport a un creixement sostenible i a l’ocupació”, ha conclòs Gentiloni.