Dimarts, 05 de novembre del 2024

L’Estat retalla 86M d’euros els fons per a polítiques actives d’ocupació que rep Catalunya pel 2020

Treball, Afers Socials i Famílies rebutja aquesta decisió i considera que es retallen eines per combatre l’atur i per atendre empreses i treballadors

|

Avui s’ha celebrat la conferencia sectorial de “empleo y asuntos laborales” de l’Estat on el Govern, a través del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, ha constatat la retallada de fons per a polítiques actives d’ocupació que rebrà durant aquest 2020. Tal i com es va donar a conèixer durant el mes d’abril, el Ministerio de Trabajo y Economia Social rebaixa el pes relatiu dels recursos distribuïts a les comunitats autònomes i, en el cas de Catalunya, el territori perd 86 milions d’euros respecte de l’any anterior, o el que és el mateix, pateix una retallada del 22,14% dels fons per a polítiques actives d’ocupació.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha afirmat que “no comprenem aquesta decisió i ens sembla del tot injustificada. Passar la tisora en els recursos que les administracions destinem a les persones treballadores i les empreses en un context laboral tan complicat com l’actual és intolerable.”

Treball, Afers Socials i Famílies no comparteix els nous criteris que fan que Catalunya perdi ni més ni menys que 86 milions d’euros quan es tracta del territori de l’Estat on s’han presentat més expedients de regulació de l’ocupació. De la mateixa manera, el Departament mostra la seva preocupació pel càstig addicional que pateixen els treballadors que han perdut la feina i que veuen com, per exemple, les formacions per requalificar-se i tornar al mercat de treball queden sense finançament. El total de recursos que l’Estat aportarà a Catalunya baixa fins als 302,5 milions d’euros, lluny del 388,5 de l’any passat.

Alhora, Catalunya s’ha vist perjudicada per una doble retallada ja que s’han modificat els criteris objectius de distribució vigents amb una reducció dels percentatges que li corresponien pels bloc de formació del 20%. Catalunya té menys recursos perquè una part dels que li corresponen, l’Estat decideix repartir-los a d’altres comunitats autònomes que en surten beneficiades. També es veuen perjudicades altres comunitats autònomes com Andalusia, Canàries, Murcia i La Rioja.

Per altra banda, Treball, Afers Socials i Famílies també ha manifestat a la reunió el seu desacord amb la manca de resposta a la necessitat d’estabilitzar els planters d’orientadors del serveis públics d’ocupació, és a dir, se segueixen mantenint mitjançant programes i amb poca estabilitat laboral els professionals que s’ocupen d’orientar les persones que busquen feina i no es pot avançar en la negociació per la seva incorporació de forma estable. El Homrani afirma que “és un contrasentit molt gran que professionals que s’ocupen des del serveis públics d’orientar les persones cap un treball estable i de qualitat, siguin precisament persones treballadores amb poca estabilitat”

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483