Les convocatòries de places del sector públic i els increments salarials marcaran l’última reunió entre Govern i sindicats de la funció pública del 2019. La Generalitat proposarà una distribució de l’increment del 0,25% del sou dels empleats públics, un augment aprovat pel Consell de Ministres durant el mes de juny. D’aquesta manera, el sou dels funcionaris pujarà aquest any un 2,5%.
Al seu torn, alguns dels representants del personal de la Generalitat i dels treballadors del sector públic posaran sobre la taula els processos oberts de convocatòries del Pla d’Estabilització i Consolidació temporal del personal a servei de l’Administració de la Generalitat (PESCO), criticades pels col·lectius d’interins que fa dècades que treballen en situació de provisionalitat i ara es veuen obligats a passar un concurs.
La Mesa General de la Funció Pública es constitueix dies després que el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró anunciés l’ajornament de les oposicions de treballadors socials a l’espera que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) es pronunciï sobre la contractació d’interins a les administracions espanyoles. Fonts sindicals consultades per l’ACN han criticat aquesta decisió per “oportunista” i han demanat que s’actuï de la mateixa manera amb tots els processos.
El Govern argumenta que la prova de treball social és la que coincideix amb la publicació de la sentència, que s’espera que es faci pública d’aquí a un mes. El dictamen del TJUE afectarà totes les administracions de l’Estat espanyol. Entre altres qüestions, el tribunal europeu haurà de resoldre si els contractes interins haurien de considerar-se una relació contractual estable en lloc de temporal i de fixar si és necessari abonar indemnitzacions en casos que no sigui possible aquesta conversió.
Fonts del Departament apunten que la decisió d’ajornar les proves “en cap cas” implica que es cancel·lin, una mesura que demanen alguns col·lectius de professionals interins. De fet aquesta possibilitat és un dels punts de l’ordre del dia, inclòs a proposta del sindicat IAC-CATAC, present a la mesa. Les fonts properes a Administració Pública insisteixen en el fet que el procés de convocatòria “no es pot aturar” i recorden que les oposicions tindran “molt en compte” el passat professional dels participants, ja que els mèrits suposaran un 40% de la nota final. L’índex d’interinatge a la Generalitat és del 30% dels treballadors, una xifra molt superior al 9% que permet la directiva europea per les administracions públiques. Les convocatòries massives d’oposicions PESCO s’apliquen a tot l’Estat durant tres anys i són fruit d’un acord entre el govern espanyol i els sindicats CCOO, UGT i CSIF firmat el 2017.
Un altre dels punts a l’ordre del dia serà l’aplicació de l’increment del 0,25% de la massa salarial dels treballadors públics. La Generalitat explicarà com proposa distribuir els 13,7 milions d’euros que s’han de repartir aquest 2019 de forma retroactiva des de l’1 de gener. En reunions anteriors el Govern havia proposat acumular els increments salarials d’aquest any i l’any vinent -que serà del 0,30%- i negociar fins al maig del 2020 com es destinarien, però no van aconseguir el suport dels sindicats. Per tant, l’augment salarial que es negociarà és el del 2019.
D’altra banda, els sindicats de la funció pública també plantejaran que es comenci a discutir com es pagarà el 60% de la paga extra del 2013 pendent que la Generalitat es va comprometre a abonar el 2020.