Dimarts, 05 de novembre del 2024

Les entitats d’habitatge alerten que 315.000 llars no podran pagar els lloguers a preus de mercat en 15 anys

L'ICAB i COHABITAC reclamen "mobilitzar" sòl per construir habitatge, "reforçar" les subvencions i millores fiscals

|

Les entitats d’habitatge han alertat que, en els pròxims quinze anys, 315.000 llars quedaran “excloses” del mercat i no podran fer front al pagament del lloguer. D’aquestes, un 41% hauria de ser atesa amb lloguer social, un total de 131.000 habitatges. Aquest lloguer social podria resultar en un 40% d’habitatges de nova construcció, és a dir, un total de 52.000 immobles a raó de 3.500 habitatges per any. “És un repte majúscul com a societat”, ha advertit la presidenta de la Fundació Hàbitat3, Carme Trilla, en la presentació de l’estudi de COHABITAC sobre els ‘Reptes i limitacions de la promoció i la gestió d’habitatges de lloguer social a Catalunya’.

L’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) i l’associació de les fundacions promotores i gestores d’habitatges de lloguer social a Catalunya, COHABITAC, han reclamat “mobilitzar” el sòl per construir nou habitatge. Així mateix, han proposat “reforçar de forma important” les subvencions actuals i millores fiscals, com una reducció de l’IVA per als promotors de lloguer social.

La presidenta de la Fundació Hàbitat3, Carme Trilla, ha assegurat que el parc de lloguer social a Catalunya és “molt reduït”, d’un 1,6% del total. Els habitatges de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, conjuntament amb els de lloguer municipal, els de COHABITAC i els de la xarxa d’inclusió sumen un total de 35.000 immobles, un 1,2% del total. Si a aquests s’hi afegeixen els de cessió de particulars a l’agència o en programes de mediació o cessió, la xifra s’eleva fins a l’1,6%, amb 47.000 habitatges.

En qualsevol cas, aquesta dada és una de les més baixes de la Unió Europea i representa “una de les principals mancances” del sector a Catalunya. A aquesta s’hi suma l’escàs pressupost públic destinat a les polítiques d’habitatge, d’un 0,1% del PIB a Catalunya en contraposició amb el 0,6% de la mitjana de la Unió Europea. “Va pujar fortament en el període del ‘boom’ immobiliari i va caure en picat coincidint amb l’etapa de la crisi, que no es va veure compensada per un augment del pressupost públic”, ha lamentat Trilla.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483