Dijous, 12 de desembre del 2024

Les dones ocupen un 14,3% dels llocs de direcció a Catalunya, segons un estudi d’ICSA i EADA

La presència femenina entre càrrecs directius cau un 2% al conjunt de l'Estat pels efectes de la pandèmia

|

Les dones ocupen un 14,3% dels llocs de direcció a Catalunya, segons un estudi presentat aquest dimecres pel grup ICSA i EADA Business School. L’informe també revela que en els comandaments intermedis el percentatge de dones arriba al 39,9%; mentre que en el conjunt dels empleats s’enfila fins al 47%. Les dades catalanes segueixen la tendència del conjunt de l’Estat, on EADA adverteix que la presència femenina en llocs directius ha caigut un 2% pels efectes de la pandèmia, fins al 16,8%. Pel que fa a la bretxa salarial, a Catalunya se situa en el 17,7% en els càrrecs directius, en el 9,7% en els càrrecs intermedis i en el 15% en els treballadors.

L’estudi ‘Bretxa salarial i presència de la dona en llocs directius 2022’ indica que la presència de dones en llocs directius ha retrocedit respecte del 2021 (18,8%), malgrat que es manté per sobre del 2020 (16,4%). “La covid ens va demostrar que a través de les diferents eines de digitalització podíem modernitzar-nos. Estem retrocedint en els models d’abans de la covid”, ha explicat la consultora de l’ICSA, Indry Canchila. “La quota femenina es veu afectada dràsticament”, ha opinat.

Pel que fa a càrrecs concrets al conjunt de l’Estat, en les direccions de recursos humans les dones representen un 32,9% del total; a les direccions d’administració i finances un 19,5% i a les direccions generals un 8,8%, és a dir, no arriben a ser ni 1 de cada 10. “És una xifra estancada des de fa anys”, apunta l’estudi.

Pel que fa a la bretxa salarial, l’informe indica que per cada 100 euros que guanya una dona en un càrrec de direcció, un home en guanya 113,1. Això significa que la bretxa al conjunt de l’Estat és del 13,1%. En els càrrecs intermedis se situa en el 12,6%; mentre que en els empleats és de l’11,4%.

Quant al salari mitjà, a l’Estat els directius homes cobren 88.129 euros anuals, mentre que les dones per la mateixa feina cobren 77.928 euros, el que suposa gairebé 11.000 euros menys a l’any. En els càrrecs intermedis el salari mitjà pels homes és de 44.020 euros i per les dones 39.106; i en els treballadors la distància es redueix: els homes cobren 28.127 euros de mitjana, i les dones 25.243 euros. La diferència retributiva augmenta en el cas de les mitjanes empreses.

Les dones en els càrrecs de direcció tenen més formació que els homes
Tot plegat s’explica per “diferents causes”, segons l’informe. “No és senzillament que no tinguem dones amb talent. De fet, tenim dones amb més talent i més formades que els homes”, ha defensat la professora i investigadora d’EADA Business School, Aline Masuda. En aquesta línia, l’estudi indica que si s’analitza el grau de formació dels càrrecs directius de l’Estat, hi ha més dones amb estudis universitaris (47,8%) que no pas homes (44,9%). La tendència coincideix a l’hora d’analitzar si tenen algun màster o postgrau.

Necessitat de “renovar i innovar” en els càrrecs de direcció
“Cal renovar i innovar en els càrrecs directius”, ha proposat Masuda. Així, ha assegurat que cal canviar el disseny d’aquests càrrecs per tal d’incrementar el nombre de dones. “Els nostres alumnes d’EADA no volen sacrificar la seva vida personal per una empresa”, ha dit. En aquest sentit, s’ha mostrat crítica amb la idea d’un “superhome” o una “superdona”. “Els nivells d’estrès dels càrrecs directius tampoc és massa sa”, ha valorat.

Masuda també ha qüestionat el teletreball. “No és la panacea”, ha dit. La professora i investigadora ha assegurat que hi ha estudis que indiquen que teletreballant es fan més hores que no pas si es va de manera física al lloc de feina. L’estudi s’ha elaborat a partir de 80.000 dades salarials validades estadísticament.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483