Dijous, 12 de desembre del 2024

Les cooperatives Som i Abacus es fusionen amb “la voluntat de defensar la cultura i l’educació”

Neix amb uns fons propis de 35 milions d'euros i preveu arribar a unes vendes de 91 milions l'any 2021

|

Som i Abacus s’han fusionat en una nova cooperativa. Així ho han anunciat aquest dijous Som i Abacus a en una piulada a través de Twitter. “Avui neix una nova cooperativa amb la voluntat de defensar la cultura i l’educació, i al servei d’un país i un món millors”, han apuntat a les xarxes socials. La cooperativa neix amb uns fons propis de 35 milions d’euros i preveu arribar a unes vendes de 91 milions d’euros l’any 2021. La cooperativa fusionada està presidida per Maravillas Rojo, Miquel Àngel Oliva en serà el director general i Oriol Soler, el director d’estratègia i de negoci.

En les assemblees generals celebrades aquest dimecres, les cooperatives Abacus i Som han aprovat la fusió dels dos projectes cooperatius per afrontar conjuntament “els reptes derivats de la digitalització i configurar el primer gran operador de l’economia social especialitzat en la creació i distribució de continguts culturals i educatius”.

Així mateix, com han explicat, la fusió permet abordar amb garanties i des del lideratge el procés de digitalització que està vivint la cultura i l’educació en tots els seus àmbits, des del model de creació, els nous suports, els hàbits de consum o la distribució. La fusió també vol assolir, han afegit, “una major massa crítica i la diversificació d’activitats necessàries per competir amb els grans grups resultants del procés de concentració que estan vivint les indústries culturals i de l’educació en els darreres anys”. Un dels objectius de la cooperativa és afavorir “la pluralitat, contribuint a dinamitzar la indústria cultural al nostre país”.

Amb 48 establiments a Catalunya, València i les Illes Balears i la botiga en línia, la nova cooperativa és “líder” en la comercialització de llibres i molt especialment en llibre infantil i juvenil, i actua en el camp de la creació de continguts amb projectes com les revistes ‘Sàpiens’, ‘Cuina’, ‘Descobrir’ i ‘Arrels’, les editorials de ficció Amsterdam i no-ficció Ara Llibres, o la col·lecció de clàssics Bernat Metge de La Casa dels Clàssics. A més, és el primer distribuïdor de béns per a la comunitat educativa, tant de material educatiu com de llibre de text.

Pla estratègic
La direcció de la cooperativa fusionada es posarà immediatament en marxa per elaborar un pla estratègic que definirà les principals línies d’actuació de la cooperativa i que traçarà els objectius més immediats i a més llarg termini que han d’actuar com a tractors del nou projecte cooperatiu. Es preveu la seva presentació a finals de 2021.

Per altra banda, s’inicia un treball per reforçar l’arquitectura de marques que utilitzen actualment Abacus i Som, que acabarà determinant el nom definitiu de l’organització. Mentrestant i fins a la presentació del nou pla estratègic es continuen utilitzant les mateixes marques que fins ara.

Han assistit a l’acte final en què s’ha celebrat la fusió el president de la Generalitat, Pere Aragonès, el tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, i el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent. En les Assemblees Generals, Abacus cooperativa i Som la cultura de tots han aprovat els comptes referents a l’exercici de 2020, marcats pel sever impacte de la pandèmia.

Abacus cooperativa ha tancat l’exercici amb 64,41 milions d’euros de productes distribuïts, el que suposa un 25,8% menys que l’exercici de 2019. El resultat final net ha estat d’unes pèrdues d’1,1 milions d’euros, un resultat negatiu “per primer cop en la seva història, i que ha estat a conseqüència del llarg període amb els establiments tancats o amb l’aforament limitat”. Tot i les adverses circumstàncies viscudes, prop de 500.000 socis i sòcies han passat per algun dels establiments Abacus al llarg de 2020. Les inversions d’Abacus cooperativa aquest passat exercici han estat d’1,48 milions d’euros.

Pel que fa a Som, la cooperativa ha tancat l’exercici de 2020 amb unes vendes per valor de 8 milions d’euros, el que suposa un lleuger creixement respecte l’any anterior i uns beneficis de 256.000 euros, amb més de 80 treballadors, dels quals 57 són socis i sòcies de treball. Abacus cooperativa i Som han acordat que la nova cooperativa fusionada continuï treballant com a membre del Grup Cooperatiu Clade

Abacus i Som
Abacus cooperativa neix el maig de 1968 com “un projecte de futur, amb una proposta col·lectiva innovadora, singular i transformadora, orientada a l’educació, la cultura i el cooperativisme”. La visió d’un grup de mestres, pares i mares, amb l’Associació de Mestres Rosa Sensat, va donar lloc a aquest projecte cooperatiu per facilitar l’accés a productes de qualitat i a bon preu per a l’educació, la cultura i l’esbarjo.

Som* neix l’any 2016 amb “la voluntat d’unir-nos per ser més forts i d’implicar la societat en la construcció d’una indústria cultural sòlida i al servei del país”. Abans de ser Som, van ser més de deu anys Grup Cultura 03. Som aglutina destacades marques dedicades a la producció de continguts culturals, editorials i audiovisuals en diferents formats. Entre aquestes hi ha ‘Sàpiens’, ‘Petit Sàpiens’, ‘Cuina’, ‘Receptes by Cuina’, ‘Descobrir’, ‘Experiències’, Ara Llibres, Amsterdam, La Casa dels Clàssics, Bernat Metge, les capçaleres dels diaris Som, ‘Atlas of the Future’ i ‘Batabat’. Som* té 85 treballadors, dels quals 52 en són socis.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483