Els presidents de les 13 Cambres catalanes han reclamat al Parlament que aprovi la proposició de llei que les regula en lectura única abans que s’acabi la legislatura en un acte unitari a la Llotja de Mar. “Les cambres tenim molt a fer per ajudar a superar la crisi. Si no aproveu aquesta llei, aturareu les cambres. Insistim una vegada més: partits polítics, no atureu les cambres”, ha clamat el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell. Les entitats han carregat contra les patronals a qui acusen de tenir por de perdre força en la representativitat empresarial i de donar arguments que no són reals per posicionar-se contra la llei de cambres. “Hi ha patronals que fa 25 anys que no escullen un president”, ha etzibat Canadell.
El secretari general del Consell de Cambres de Catalunya, Eduard Borràs, ha defensat que les acusacions d’inconstitucionalitat de la norma que esgrimeixen les organitzacions empresarials i els sindicats no són vàlides. Segons ha explicat, el Tribunal Constitucional ja ha deixat clar que les cambres poden representar els empresaris en òrgans institucionals i no només de manera “purament administrativa”. A més, també ha afirmat que el procediment de tramitació en lectura única és legal sempre que es respecti el temps necessari per a presentar esmenes.
Els presidents de les entitats han admès que aquesta fórmula de tramitació no és la més idònia però és l’única que permet salvar el projecte, que està pendent d’aprovar des del 2015, quan expirava el termini perquè les comunitats autònomes adaptessin la normativa cameral bàsica estatal al seu territori. “Només pretenem fer allò que ja han fet gairebé totes les comunitats autònomes. És trist”, ha dit Canadell.
En aquesta regulació, s’hi inclou una aportació de fons públics que quedaria recollida en els pressupostos catalans. Ara mateix, les cambres no reben recursos públics que no siguin finalistes, és a dir, dedicats a projectes concrets; una situació que s’allarga des que es va eliminar el recurs cameral permanent fa 10 anys.
Per a poder-la aprovar, la proposició de llei hauria d’entrar al Parlament en el ple del 2 i 3 de desembre, donar llum verda perquè es tramiti en lectura única i es comencin a recollir esmenes, si n’hi ha. La votació definitiva s’hauria de produir en el ple del 15, 16 i 17 de desembre.”És la darrera oportunitat que tenim. Després de 5 anys d’endarreriments volem tancar ja aquesta part de la nostra tasca que desgasta molt”, ha dit el president de la Cambra de Comerç de Barcelona.