A cada bugada es perd un llençol i aquesta vegada es perd el monopoli català del cava, on va néixer aquesta denominació per separar-la del “champagne” i, amb els anys, viticultors de la resta de l’estat s’hi han volgut apuntar fins i tot amb la barra de retolar els seu producte com a “cava no catalán”. Bé, doncs ara els productors de cava valencians i extremenys ja formen part del Consell Regulador del Cava com a resultat de les eleccions celebrades aquest dimecres acabant amb l’històric monopoli que l’empresariat català ha tingut durant 36 anys. Així, una de les dotze vocalies de l’ens l’ha guanyat la candidatura conjunta de Requena (Valencia) i Almendralejo (Extremadura).
L’elevada participació d’aquestes regions ha permès la seva irrupció al ple, amb un seient que ocuparà un executiu del celler valencià Dominio de la Vega. Les altres dues vocalies portades a votació -la resta ja estaven assignades fora dels comicis- les ha guanyat la candidatura Viticultors del Cava, formada per Unió de Pagesos, la JARC i l’Associació de Viticultors del Penedès amb el suport de Codorníu. Fixem-nos com n’és de senzill guanyar anant junts: valencians i extremenys s’han unit en una única candidatura i, sobretot, han votat en massa.
Un total de 2.903 viticultors estaven convocats als comicis d’ahir per escollir els tres vocals representants de la pagesia -que no siguin socis de cooperatives o empreses-. Finalment, van acudir a les urnes un 37,79% del cens. Aquesta participació mitjana, però, es va superar amb escreix a Almendralejo (59,93%) i a Requena (49,65%). A Catalunya, les meses van seguir la mitjana de o fins i tot es van situar per sota, com a Valls, on només van acudir un 14,7% dels votants.
Del total de 1.097 vots emesos, la candidatura penedesenca ‘Viticultors del Cava’ va obtenir 712 suports, mentre que l’aliança ‘Requena i Almendralejo per la defensa del Cava’ en va aconseguir 383 i hi va haver dos vots en blanc. Un cop aplicada la Llei d’Hont, finalment la llista catalana s’ha quedat dues vocalies, mentre que els valencians i extremenys ocuparan la tercera. Així doncs, els viticultors extremenys estaran representats a través del vocal valencià.
Aquests resultats entren ara en un període d’al·legacions que acabarà el 19 de juliol. Els següents sis dies es resoldran les eventuals impugnacions, i la previsió és que la proclamació definitiva dels vocals es faci del 25 al 28. L’endemà se celebrarà el ple de renúncia dels vocals sortints i els nous prendran possessió dels seus seients.
Serà en aquest mateix ple del Consell Regulador del 29 de juliol on s’escollirà el president dels propers quatre anys. Aquest càrrec també serà sotmès a un període d’al·legacions fins que tècnicament el 18 d’agost es farà la proclamació definitiva.