Dimecres, 22 de gener del 2025

L’elevat deute públic i el dèficit persistent dels sistema de pensions aboca Espanya (Catalunya inclosa) a una greu crisi econòmica

Ho adverteix en el seu darrer informe el FMI i aboca a un augment dels impostos a l’estat espanyol per corregir la situació, seguir formant part d’Espanya un mal negoci

|

Catalunya dins d’Espanya un mal negoci: L’organisme monetari creu que reduir les vulnerabilitats pressupostàries ha de continuar sent “una política clau”

L’economia espanyola continua creixent a un ritme superior a la mitjana europea, però les perspectives per al 2020 són “extremadament incertes”. El brot del coronavirus juga un paper molt important, però l’estat espanyol presenta una sèrie de deficiències estructurals que poden fer minvar aquest creixement encara més si no s’actua.

Malgrat que Espanya ha crescut per damunt de la mitja europea, el deute públic ha seguit augmentant

Aquesta és la principal conclusió que s’extreu de la Declaració Final del Fons Monetari Internacional (FMI), un document on es descriuen les conclusions preliminars del personal tècnic de l’organisme sobre Espanya. Segons aquest comitè d’experts, “reduir l’elevat deute públic i abordar el dèficit persistent del sistema de pensions” és “crucial” per incrementar la “resiliència econòmica”.

El coronavirus afectarà el creixement econòmic a tot l estat i agreujarà la situació

Segons l’FMI, les polítiques estructurals destinades a impulsar la productivitat haurien de ser més intensives, “fomentant així el potencial de l’economia i millorant la dinàmica del deute públic”. De fet, l’organisme encapçalat per Kristina Georgieva lamenta que, malgrat el fort creixement econòmic de l’estat espanyol durant els últims cinc anys, “els seus progressos per reduir la reducció del deute públic han estat molt limitats”. En aquest sentit, l’organisme monetari creu que la política fiscal s’hauria de centrar en “mobilitzar ingressos addicionals i potenciar l’eficiència de les inversions”. Una de les recomanacions de l’FMI passa per incrementar els impostos.

“La ràtio entre impostos i PIB a Espanya és relativament baixa en comparació amb els seus homòlegs regionals, fet que indica que existeix marge potencial de millores estructurals”, apunta l’organisme.

Els serveis socials a l’estat espanyol no són redistributius

Pel que fa a les pensions, l’organització opina que els efectes redistributius dels programes d’assistència social a Espanya “són relativament dèbils”. “Poques mesures donen suport a aquells que més ho necessiten i la protecció es decanta cap als pensionistes”, afegeix. Per l’FMI, la despesa social hauria de ser “més eficaç”, quelcom que s’aconsegueix “reduint obstacles administratius, millorant la coordinació de les prestacions entre tots els nivells de l’Administració pública i millorant l’eficiència general del sistema”.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483