L’arribada d’inversió estrangera directa a Catalunya augmenta un 57,8% interanual el 2015

0

Redacció

Catalunya s’ha consolidat com a receptor d’inversions d’arreu del món i, especialment, d’Europa. Així ho revela un informe del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya, que indica que la inversió estrangera directa (IED) destinada al territori durant el 2015 va augmentar en un 57,8% respecte a la inversió rebuda el 2014, fins arribar als 4.945 milions d’euros. D’aquesta manera, la IED catalana va suposar un 22% del total invertit a l’Estat Espanyol durant l’any passat, i es va convertir en la segona comunitat autònoma més atractiva pel capital internacional de l’Estat, només superada per Madrid.

Segons el document, Catalunya presenta una evolució més positiva que la de diversos països europeus, on s’hauria reduït l’IED, i podria situar-se com a la sisena regió de l’Europa Occidental en recepció d’IED entre 2003 i 2014. Cal destacar que un 72,2% de l’arribada d’inversió estrnagera entre 2008 i 2014 es produeix a través d’operacions d’ampliació de la capacitat productiva, una dada que indica la voluntat de permanència a la regió d’aquelles companyies establertes a Catalunya.

L’ied HA SUPOSAT DE MITJANA ANUAL UN 1,5% DEL pib català entre 2008 i 2014

L’IED s’ha mantingut estable al territori durant els últims anys, i ha suposat, de mitjana anual, un 1,5% del PIB en el període comprés entre el 2008 i el 2014. A la vegada, els experts apunten que, com a mínim, un 9,5% del total de persones ocupades catalanes treballaven, entre 2007 i 2013, per filials de grans empreses estrangeres.

Inversió a la industria i el sector serveis

El principal destí del capital estranger que arriba a Catalunya és la industria i determinats àmbits del sector serveis, com la informació i les comunicacions, o les activitats financeres i d’assegurances. Durant l’última dècada la inversió en la industria manufacturera ha perdut pes respecte d’altres activitats com les activitats immobiliàries, la reparació de vehicles de motor i motocicletes, transport i emmagatzematge o la indústria no manufacturera.

Tot i que la inversió procedent d’Amèrica Llatina ha guanyat pes durant els últims anys, més d’un 80% del capital internacional provenia, entre 2008 i 2014, de països europeus. Aquest rànquing va ser encapçalat pels Països Baixos, que va suposar un 16,1% de la inversió arribada a Catalunya durant aquest període.

Comenta

Escriu el teu comentari
El teu nom aqui

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.