L’AMB preveu una nova tarifació social metropolitana que permetria bonificar el 100% de la quota a les famílies més vulnerables que es trobin en els dos primers trams de consum de l’aigua. La mesura, que entrarà en vigor a mitjans del 2021, s’ha acordat en una reunió entre el vicepresident d’Ecologia de l’AMB, Eloi Badia, i representants dels 23 municipis abastits per Aigües de Barcelona, Empresa Metropolitana del Cicle de l’Aigua (ABEMCIA). Actualment, la bonificació que ofereix la tarifa social de l’aigua és del el 50% de la quota de servei en els trams 1 (fins a 6 m3/mes) i 2 (fins a 9 m3/mes), i cada municipi té acords amb la companyia subministradora per cobrir el 50% restant.
En concret, la nova mesura acordada beneficiaria als usuaris que es trobin en els trams de consum 1 i 2 i compleixin alguns criteris. Per exemple, famílies amb tots els membres a l’atur, persones que perceben la pensió mínima, persones en situació de pobresa energètica i persones amb un informe de serveis socials del seu ajuntament que les situï en risc d’exclusió residencial. En tots aquests casos se’n podrien beneficiar. Així, ha afirmat Badia, es garantiria un subministrament mínim de forma “totalment gratuïta” per aquestes llars que, d’acord amb el regidor, podrien ser prop de 60.000, menys d’un 5% de les llars metropolitanes. “És un pas molt important perquè consolida la política social i ja no depenem que hi hagi convenis”, ha afegit, ja que de forma estructural hi haurà aquesta bonificació de fins al 100% en els casos més vulnerables.
Badia ha remarcat que tots els ajuntaments s’hi han mostrat molt favorables i han celebrat la iniciativa. “Si entenem l’aigua com un dret humà no només ha de ser accessible sinó també assequible”, ha apuntat i, preguntat per com es finançarà aquesta tarifació social, el regidor ha assegurat que no suposarà un increment en la factura de l’aigua de la resta de llars però sí de la “progressivitat”. “Perquè unes famílies puguin tenir la gratuïtat, a altres usuaris hem de pujar el cost de l’aigua”, ha afirmat. Serà una “tarifació creuada”.
Tot i que no ha deixat clar com es farà ni a quines famílies afectarà, ha reiterat que la pujada “no és lineal”. “En els habitatges més petits pràcticament no pugem el rebut i repliquem la progressivitat”, ha comentat, indicant que si es fes una mitjana de què suposarà per a la resta d’usuaris la nova tarifació se situaria al voltant d’un punt i mig. Amb tot, per poder aplicar aquest canvi tarifari cal canviar l’ordenança reguladora de les prestacions patrimonials públiques no tributàries aplicables a la prestació del servei públic d’abastament d’aigua potable. Badia ha explicat que la modificació es portarà a votació al Consell Metropolità del mes de març, amb la idea que l’aprovació definitiva sigui al maig i entri en vigor a mitjans del 2021.