Divendres, 04 de abril del 2025

L’AMB aprova un pla de residus per millorar la taxa de reciclatge metropolitana fins a un 55% el 2025

S'establiran nous models de recollida basats en el porta a porta i els contenidors intel·ligents

|

L’AMB ha aprovat definitivament el Programa metropolità de prevenció de residus i gestió de recursos i residus municipals 2017-2025 (PREMET25). El pla ha de permetre a l’àrea metropolitana de Barcelona assolir la taxa de reciclatge que marquen els estàndards europeus, fixada en un 55% el 2025 i en un 60% el 2030. Actualment, la mitjana a l’àrea metropolitana està en un 37,4% i a tot Catalunya se situa al 44,8 %. El pla establirà nous models de recollida per a tots els municipis, basats en el porta a porta i els contenidors intel·ligents i l’AMB bonificarà aquells que millorin els seus sistemes retornant-los l’estalvi aconseguit. El compliment dels objectius del pla comportarà a un estalvi de 17 milions d’euros anuals de tractament.

 

També evitarà pagaments de sobrecostos per generació de tones de fracció resta i evitarà sancions de la UE per incompliment dels compromisos. A més, es calcula que cada any es reduiran entre 160.000 i 250.000 tones d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i que es crearan més de 1.000 llocs de treball en l’àmbit dels residus.

 

La recollida selectiva a l’àrea metropolitana

 

Segons dades publicades per l’Agència de Residus de Catalunya, la recollida selectiva a l’àmbit de l’AMB varia molt d’un municipi a un altre, amb un mínim del 23% a Santa Coloma de Gramanet i un màxim del 84,1 a Tiana, on hi ha sistema de recollida porta a porta.

 

Hi ha vuit municipis metropolitans que superen el 50% de recollida selectiva (i que compleixen els nivells UE pel 2020), quinze municipis que se situen per sobre de la mitjana dels municipis i tretze municipis que es situen per sota d’aquesta mitjana.

 

Segons Eloi Badia, vicepresident d’Ecologia de l’AMB, “queda encara molta feina per fer per arribar als índex que marca la UE”. Amb tot, Badia destaca que cada cop són més els municipis metropolitans que estan avançant “de manera decidida” en la introducció de millores.

 

“El gran salt de la recollida selectiva a Catalunya ha de venir, i vindrà, de la mà dels municipis metropolitans, però cal una acció concertada, coordinada i amb el màxim suport per acompanyar els municipis en aquesta transició”, conclou.

 

En aquesta línia, vuit municipis metropolitans ja han planificat el desplegament de la recollida porta a porta (a banda de Tiana i Torrelles de Llobregat, que la duen a terme des de fa anys). Pel que fa a la recollida amb contenidors intel·ligents, el Papiol i Sant Just Desvern començaran en uns mesos, a inicis del 2021. L’Hospitalet de Llobregat treballa també en una prova pilot, que inclou l’ús de contenidors intel·ligents.

 

Per altra banda, alguns municipis metropolitans, com Castelldefels i Gavà, ja han implantat circuits de recollida porta a porta específicament per al comerç, fet que ha significat augments notables en la seva recollida selectiva.

 

Economia circular

 

A banda dels nous models de recollida, el pla també considera la reconversió de les plantes de tractament metropolitanes. Es passarà d’un model basat en ecoparcs a plantes de tractament més especialitzades, sobretot dedicades a la matèria orgànica.

 

Un dels reptes principals per als propers anys és justament la gestió integral dels residus, per passar d’una economia lineal a una economia circular on materials, productes i components allarguin la seva vida o trobin un nou ús.

 

 

 

 

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483