Dimecres, 22 de gener del 2025

L’ajuntament de Barcelona obre una “immobiliària pública”

Comprarà una seixantena de locals comercials buits, invertint'hi 16 MEUR, per oferir-los com a baixos de protecció oficial

|

L’Ajuntament de Barcelona comprarà locals comercials buits a la ciutat per oferir-los com a baixos de protecció oficial i acollir activitat econòmica. És una de les mesures de l’estratègia presentada aquest dilluns pel consistori per reactivar locals comercials en planta baixa que actualment estan buits. El procés de compra es llançarà entre aquest mes i el vinent i l’Ajuntament té previst adquirir en propietat entre 30 i 60 locals buits en planta baixa -depenent del preu i dels metres quadrats- per posar-los a disposició de projectes econòmics a partir del 2022. El pressupost disponible per la compra és de 16 milions d’euros: 10 pel conjunt de ciutat i 6 exclusivament pel districte de Ciutat Vella, un dels més castigats des de la pandèmia.

“Es tracta de fer d’immobiliària pública”, ha dit el regidor de Presidència, Jordi Martí (BComú), que ha explicat en roda de premsa que la compra pública de locals ve d’un acord de pressupostos pactat pel govern de BComú i el PSC amb ERC.

Segons s’ha anunciat, el proper pas serà convocar un concurs perquè tothom que tingui en propietat locals buits amb determinades característiques i el vulgui vendre s’hi presenti i ofereixi a l’Ajuntament la possibilitat de comprar-los. Així, l’adquisició dels locals es farà a través d’un procediment de compra pública, que es farà en concurrència i a partir de les ofertes presentades per propietaris que hi vulguin participar.

El concurs que traurà l’Ajuntament fixarà zones prioritàries en funció de necessitats detectades als districtes. El consistori calcula que el preu mig de compra d’un local li costarà 250.000 euros i per tant treballa amb l’escenari de comprar-ne una seixantena per un cost total de 16 milions d’euros, que és el pressupost disponible. En general, els locals hauran d’estar ben conservats perquè la rehabilitació sigui la mínima possible i hauran d’estar en sòl urbà consolidat. La majoria del lot serà per comprar locals d’entre 60 i 1.000 metres quadrats, però també hi haurà un lot específic per adquirir locals més grans.

Si passat el concurs no s’ha esgotat tot el pressupost, l’Ajuntament buscarà proactivament possibles venedors de locals que reuneixin els mateixos requisits que els del plec. Adquirits i rehabilitats els locals, el consistori els oferirà a partir del 2022 com a baixos de protecció oficial i els llogarà o cedirà a privats que vulguin fer-hi activitat. Amb tot, serà el mateix consistori qui fixi el tipus d’activitat que podrà haver-hi d’acord amb les necessitats comercials o de serveis que manquen en aquell eix o districte. Per exemple, si s’ha detectat que seria positiu que l’espai aculli una perruqueria, una llibreria o un coworking, es llogarà amb aquesta finalitat específica. A més, ha afegit Martí, es vol garantir la “pluralitat” de negocis, evitant barris amb un tipus de negoci molt homogeni.

El regidor ha recordat que en el passat l’Ajuntament va fer una compra pública d’alguns locals comercials al Raval i ha destacat que aquest cop es farà un concurs i s’engloba tota la ciutat. Per la seva banda, el regidor republicà Jordi Coronas ha destacat que és una bona mesura per combatre la pèrdua de segons quin tipus de comerç en alguns barris. A més, ERC confia que alhora la compra de locals permetrà combatre una altra “amenaça”, que són els fons d’inversió amb la lupa posada a Barcelona. Al seu torn, la regidora de Comerç, Montserrat Ballarín (PSC), ha apuntat que aquesta és només una de les mesures de l’estratègia ‘Amunt persianes’ per “omplir de vida” els locals en planta baixa tancats a la ciutat, que són més de 5.000 segons el consistori.

Reactivació de més 400 locals
L’estratègia preveu també crear una borsa de lloguer de locals en planta baixa per mobilitzar locals privats que es troben buits i oferir-los per sota del preu de mercat, oferint incentius a propietaris i arrendataris. Per exemple, l’Ajuntament contractarà una assegurança -o dotarà un fons de garantia- per fer front a l’impagament, que cobrirà els dos primers anys del contracte d’arrendament. Pel que fa a incentius a potencials arrendataris, el local es taxarà de forma independent i el primer any es pagarà el 75% del preu de mercat i anirà augmentant fins el 100% el cinquè any.

Amb la borsa, que es crearà en col·laboració amb operadors del sector immobiliari, es calcula obrir entre 100 i 200 locals que actualment es troben sense activitat. A més a més, l’estratègia per reactivar l’economia als locals buits també compta amb altres mesures, com ara oferir incentius econòmics per promoure la instal·lació d’activitat econòmica en plantes baixes buides. Concretament, subvencions de fins a 50.000 euros i ajuts d’entre 2.000 i 4.000 euros. Amb aquesta darrera mesura es preveu la instal·lació d’activitat nova en prop de 170 locals.

Així, l’estratègia per aixecar persianes a la ciutat preveu reactivar més de 400 locals, entre els que s’oferiran com a baixos de protecció oficial (30-60), els que s’ofertaran a través de la borsa de lloguer (100-200) i els que s’ocuparan a través d’ajudes i subvencions (170). La inversió total ascendeix als 17 milions d’euros. A banda, també es crearà un observatori de locals en planta baixa a la ciutat per disposar de dades actualitzades sobre els establiments actius o inactius i el tipus d’activitat que s’hi fa.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483