Amb un plec de vint mesures aplegades en cinc àmbits, l’Ajuntament de Barcelona ha elaborat un pla de xoc per combatre amb més contundència la presència d’habitatges d’ús turístic il·legals. S’ha reforçat la inspecció amb la incorporació de “visualitzadors” que rastregen i detecten els pisos i també s’han ampliat les eines d’informació per facilitar la col·laboració ciutadana amb els veïns i també amb els turistes que s’hi allotgen. Des del 2015, el consistori ha fet 6.005 inspeccions i ha dictat 604 ordres de cessament de l’activitat, que han portat a precintar 38 pisos i tramitar el precinte de 29 habitatges més. S’han obert 701 expedients sancionadors d’un import de 30.000 euros. La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha assenyalat en roda de premsa que dues plataformes ja sancionades –Homeaway i Airbnb-, podrien rebre una nova sanció de 600.000 euros si persisteixen amb les mateixes infraccions amb què van ser multades prèviament: fer publicitat d’habitatges d’ús turístic il·legal i no col·laborar amb l’administració per fer front a aquesta pràctica.
La detecció d’aquestes irregularitats ha estat gràcies al rastreig d’anuncis efectuat amb l’eina informàtica aranya web. Es va enviar una carta a una vintena de plataformes en què constaven Habitatges d’Ús Turístic (HUT’s) sense número d’inscripció en el Registre de Turisme de Catalunya (RTC). D’aquesta vintena, un total de sis –booking.con, aparteasy.com, apartmentbarcelona.com, insidebarcelona.com i barcelonahome.com-, han deixat d’anunciar pisos no registrats i l’Ajuntament vol establir amb elles un “codi de bones pràctiques”. D’altra banda, el portal Rentalia.com ha facilitat 120 adreces per facilitar la inspecció, tot i que l’Ajuntament li ha incoat un expedient sancionador de 30.000 per anunciar habitatges sense llicència. Tot i així, s’ha estalviat una altra sanció de 30.000 perquè ha col·laborat amb l’administració local.
Hi ha nou portals més que no han deixat d’anunciar HUT’s sense llicència i, per aquest motiu, se’ls ha incoat un expedient sancionador de fins a 30.000 euros a l’espera que facilitin les dades requerides. Són Tripadvisor, Fotocasa, Rent4days, 9flats, Housetrip, Onlyapartments, Windu, Oh Barcelona i Niumba.
Pel que fa a Airbnb i Homeaways, s’han resolt els dos primers expedients incoats per anunciar pisos sense llicència i no col·laborar amb l’administrador. L’aplicatiu aranya-web va detectar, a més, que eren els que contenien un major nombre d’anuncis il·legals. Si persisteixen en aquestes irregularitats, poden incórrer en una falta molt greu tal com dicta la Llei de Turisme de Catalunya.
En quant als particulars, la llei considera una infracció molt greu penada amb multes d’entre 30.000 i 600.000 euros que un propietari utilitzi un pis particular com a HUT sense tenir llicència. Com a norma general, cada vegada que detecti un HUT il·legal, l’Ajuntament aplicarà la sanció mínima de 30.000 euros que preveu la norma. No obstant això, el Govern municipal revisarà a l’alça aquesta quantitat en els casos particulars que es considerin més flagrants com que estigui llogat irregularment la totalitat o més del 50% de l’edifici o que l’activitat generin molèsties repetides als veïns.
Inspeccions i sancions
Des del 2015 s’han realitzat un total de 6.005 inspeccions: 3.689 l’any 2015 i 2.316 el 2016, a sobre 2.505 habitatges diferents. Això ha permès iniciar un total de 2.687 expedients administratius (2.110 el 2015 i 577 el 2016) i obrir 701 expedients sancionadors (482, el 2015 i 219, el 2016) d’un import de 30.000 euros a allotjaments que operaven il·legalment. També s’han obert 357 expedients sancionadors abreujats de fins a 900 euros a pisos que sí que disposaven de llicència però no van atendre o resoldre la incidència.
Totes aquestes actuacions han permès que des del 2015 s’hagin emès 604 ordres de cessament que aquest any s’hagin clausurat un total de 38 habitatges d’ús turístic que operaven il·legalment a la ciutat. Paral·lelament, fins a 31 de maig hi ha 29 precintes en tràmit, dels quals un és a l’Eixample, i els 28 restants, a Ciutat Vella. Precisament, la regidora d’aquest districte, Gala Pin, ha subratllat que aquesta activitat castiga especialment aquesta zona, fet palès a barris com la Barceloneta. Això també ha fet que Ciutat Vella sigui pionera en posar en marxa mesures contra les irregularitats en pisos turístics, algunes d’elles s’estendran a altres zones de la ciutat.
La vintena de mesures del pla de xoc estan englobades en cinc àmbits. En el de la “detecció”, s’ha donat un impuls en l’equip d’inspecció i s’ha incorporat la figura del “visualitzador”, que detecta possibles habitatges i també estableix comunicació amb veïns i, fins i tot, turistes. L’àmbit de la inspecció i la sanció es fa palès amb la pressió a les plataformes que anuncien els pisos i també a un reforç en els inspectors.
L’Ajuntament considera també clau enfortir la col·laboració amb altres administracions i per això impulsa amb la Generalitat l’anomenada ‘aranya-web’ per detectar pisos d’ús turístic il·legal. També està ultimant un acord amb el Col·legi d’Administradors de Finques per facilitar als veïns eines per informar-se i combatre, si cal, l’activitat. En l’àmbit normatiu, s’impulsa un “treball bilateral” amb el Govern català perquè el nou Reglament de Turisme faciliti la tasca inspectora i agilitzar el cessament d’activitat il·legal. Amb un pressupost total de 1.350.000 euros, el pla de xoc contempla també mesures de sensibilització, no només a veïns sinó també a turistes que es poden allotjar en aquests habitatges.
ERC aplaudeix el pla però demana més recursos
Abans de la presentació del pla de xoc per part de la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz; el regidor d’Empresa i Turisme, Agustí Colom, i la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, el president del grup municipal d’ERC, Alfred Bosch, ha encoratjat a disposar de “centenars” d’inspectors per tal de detectar els “entre 20.000 i 30.000 pisos” il·legals que, segons ell, hi ha a la ciutat. En una roda de premsa prèvia al ple municipal, Bosch ha assenyalat que des del partit no s’ha calculat el cost de la mesura, però que calen recursos per acabar “amb aquesta xacra”, ha dit.
CiU critica el “bonisme” i la “incompetència” del govern de Colau
El grup municipal de Convergència i Unió a l’Ajuntament de Barcelona sí ha pogut seguir la roda de premsa de presentació del pla contra els habitatges d’ús turístic il·legal. Una compareixença que la regidora i portaveu adjunta Sònia Recasens ha titllat de “caòtica” i que no aporta res de nou perquè han exposat mesures ja anunciades. Recasens creu que el govern encapçalat per Ada Colau veu Barcelona com “un banc de proves” i lamenta que la problemàtica s’estigui afrontant amb mesures “bonistes” que creu que han acabat en un “fracàs absolut”. Lamenta també que l’actual govern de Barcelona “vulguin fer veure que la lluita de l’Ajuntament contra els HUT il·legals comença ara” quan “la realitat és que, de les 20 mesures que avui presenten, menys una, totes ja van ser dissenyades i posades en marxa pel govern de Xavier Trias”, indica Recasens. Per tot això, la portaveu de CiU afirma que amb la presentació del pla es demostra que “el govern és feble, incapaç i incompetent per lluitar contra els habitatges d’ús turístic il·legals”.