Els aliments amb l’IVA bonificat pel govern espanyol continuen encarint-se, segons l’anàlisi mensual de l’Associació d’Usuaris Financers (Asufin). En concret, a l’abril els productes amb l’impost rebaixat han estat un 3,05% més cars que al gener. Al març l’encariment era del 2,93% respecte del primer mes de l’any, de manera que Asufin remarca que hi ha una tendència a l’alça. L’entitat lamenta la “ineficàcia” de la rebaixa de l’IVA per combatre la inflació i recorda que és “difícil” controlar els marges de benefici. Entre els productes que més s’han encarit hi ha les patates (+7,57%) i les pomes (+3,97%). Per supermercats, els que més apugen els preus han estat Mercadona i Alcampo, mentre que el Corte Inglés, Dia i Carrefour els han baixat.
AECOC
El president de l’Associació d’Empreses de Fabricants i Distribuïdors (AECOC), Ignacio González, ha instat el govern espanyol a prorrogar l’IVA reduït als aliments bàsics més enllà del 30 de juny i aplicar-lo a la carn i al peix. González ha destacat que el 45% dels consumidors afirma està consumint menys carn, un 39% ha reduït el consum de peix i que un 60% dels consumidors admet que el preu condiciona la seva compra. A més, ha dit que si que si aquesta situació s’allarga tindrà conseqüències en la salut pública. D’altra banda, González considera que la inflació ha tocat sostre i espera que a partir de l’abril es produeixi una ralentització de les pujades de preus.
Segons ha advertit González, si es desincentiva el consum de carn i peix arran de l’augment de preus, pot tenir conseqüències en la salut pública davant la impossibilitat dels consumidors a dur una dieta equilibrada. “La inflació està atacant molt als volums, a la cistella de la compra i poder de la compra i volem mesures que tornin aquesta capacitat de la compra”, ha assenyalat González posteriorment, en declaracions als mitjans amb motiu de l’assemblea general que l’entitat ha celebrat aquest dijous a Barcelona.
El govern espanyol va aprovar a finals de l’any passat, en el marc de les mesures per combatre l’alça de preus, la reducció de l’IVA als aliments bàsics del 10% al 5%, com és el cas de l’oli i la pasta, i la supressió per a aquells que ja el tenien reduït. Així, per exemple, es deixa d’aplicar l’IVA en el pa, les farines panificables, la llet, els formatges, els ous, la fruita, verdures, hortalisses i llegums, entre d’altres.
Altres reivindicacions que el president de l’AECOC ha posat sobre la taula són la deflactació de l’IRPF ja que el “gran beneficiat” és la recaptació dels impostos, ha dit, i ajornar la introducció d’impostos que “sobrecarreguin encara més les empreses en el pitjor moment possible”.
El president de l’associació que agrupa les empreses de la distribució ha augurat que la inflació dels productes alimentaris hauria tocat sostre al febrer i que “si no hi ha previstos” començarà una “lenta però sostinguda” tendència a la ralentització de preus. Concretament, i en base a previsions elaborades per Funcas, el president de l’AECOC espera que del 16% actual vagi baixant fins al 12% de mitjana de tot l’any i que a finals d’any, cap al novembre o desembre, es tanqui amb un 9%.
“No vol dir que els preus baixaran, sinó que les pujades seran cada cop menors i a finals del 2024 arribaren a una situació quasi normal”, ha pronosticat González, que ha mostrat la seva preocupació per la sequera i la seva afectació en categories de productes com la llet i els cereals, entre d’altres.
De cara al futur, el dirigent de l’entitat ha afirmat que les previsions per als pròxims mesos són optimistes i apunten un “bon estiu” després d’una Setmana Santa molt positiva però al mateix temps ha advertit que cal estar “vigilants”. En aquest sentit, ha apuntat que la confiança del consumidor està caient des del gener, que la bossa d’estalvi de les llars ja ha tornat a nivells prepandèmia i que Espanya és dels països que va perdre més PIB per la pandèmia i encara no l’ha recuperat tot, juntament amb la poca capacitat del país per generar ocupació, segons ha dit González citant l’Eurostat.
L’entitat demana “no demonitzar” les empreses
En la seva intervenció, el president de l’entitat ha reivindicat el paper de les empreses i ha afirmat que és positiu que tinguin beneficis i ha remarcat que “és la seva funció”. “És bo per a l’economia de mercat, genera creixement ce les empreses i ocupació de qualitat, s’impulsa la inversió i l’economia del país va millor”, ha sentenciat González, que ha negat que les empreses del sector “s’estiguin forrant” i ha deixat clar que són les qui estan assumint els marges.
“Les empreses no som el problema. No podem inflar l’ocupació pública i hem d’ajudar les empreses a crear llocs de treball”, ha insistit el president de l’AECOC, que a pocs dies de l’1 de maig ha proposat canviar el lema de la manifestació per un de favorable a “incrementar la productivitat, baixar costos de les empreses i afavorir la generació d’ocupació i inversió”.