SECTOR SERVEIS
La xifra de negocis del sector serveis a Catalunya va caure un 18,2% al juny a causa dels efectes econòmics derivats de la crisi de la covid-19. Segons les dades publicades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el sector acumula quatre mesos consecutius registrant caigudes de vendes, un fet que no es donava des de principis del 2013. Coincidint amb l’inici de l’estat d’alarma, la facturació de les empreses vinculades al sector serveis a Catalunya va disminuir un 18,7% interanual al març. Posteriorment, durant els mesos d’abril i maig, la facturació va caure un 41,2% i un 34,5%, respectivament.
Al conjunt de l’Estat, l’Índex de Xifra de Negoci dels serveis va registrar una variació negativa del 18% interanual al juny.
En relació amb l’ocupació, el nombre d’empleats dins el sector a Catalunya durant el mes de juny va ser un 7,2% inferior respecte al mateix període de l’exercici anterior. Al conjunt de l’Estat, la taxa de variació anual en l’ocupació va ser del -7,1%.
De fet, Catalunya és un dels territoris més castigats per la pandèmia pel que fa al sector serveis. Al juny, només tres comunitats van registrar unes caigudes de facturació més accentuades. Es tracta de Madrid (-23,6%), les Illes Canàries (-35,2%) i les Illes Balears (-49,5%). Per altra banda, zones com Múrcia (-0,9%), Extremadura (-3,1%) o l’Aragó (-6,7%) van ser les menys afectades.
Pel que fa al tipus d’activitats, els serveis d’allotjament i les agències de viatges van ser les més perjudicades. Al juny, les seves vendes van caure per sobre el 90% al conjunt de l’Estat. Durant el sisè mes de l’any també van registrar importants caigudes de facturació el transport aeri (-80,1%), el transport per taxi (-71,2%), el transport per ferrocarril (-54,7%) i els cinemes (-48,8%).
INDÚSTRIA
La facturació de les empreses industrials a Catalunya va caure un 13,9% interanual al juny a causa de la crisi de la covid-19. Segons dades publicades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística, l’Índex de Xifres de Negoci de la Indústria (ICN), el sector acumula quatre mesos consecutius registrant descensos, un fet que no es donava des de finals del 2013. Malgrat l’evolució de les vendes al juny, la indústria deixa enrere les dades d’abril i maig, quan el sector va registrar unes caigudes interanuals en la facturació del 40,7% i el 35,3%, respectivament.
Al conjunt de l’Estat, les vendes del sector secundari van caure un 11,4% al juny, una variació que també s’allunya de les registrades al maig (-33,3%) i a l’abril (-40,6%).
Segons les dades de l’INE, Catalunya és la cinquena comunitat de l’Estat on més van caure les vendes al juny. Per sota únicament hi apareixen les Illes Canàries (-18,3%), Andalusia (-19%), Astúries (-21%) i les Illes Balears (-33,2%). Per altra banda, la indústria va reduir la seva facturació a tots els territoris, tot i que en comunitats com Extremadura (-1,4%) o Galícia (-0,1%) els efectes de la pandèmia van ser menys notables.
Per sectors, les activitats relacionades amb l’energia van ser les més castigades, amb una xifra de negocis que va caure un 44% interanual. Pel que fa als béns intermedis, els subsectors més afectats van ser la metal·lúrgia (-19,3%) i la forja i estampació d’altres metalls (-18%). Quant als béns de consum, destaquen les caigudes de la indústria del cuir i el calçat (-31,9%) i de la fabricació d’articles de joieria (-37,7%).
Per altra banda, activitats com la fabricació de motocicletes, bicicletes i altres materials de transport van incrementar notablement la seva producció malgrat la pandèmia. En aquest cas, la facturació de les empreses dins aquest àmbit va augmentar un 61,2% interanual.