Els autònoms exigeixen al govern espanyol una pròrroga més ambiciosa de les prestacions dels autònoms, que tenen vigència fins al 30 de setembre. Després del “fracàs” de les ajudes habilitades a l’estiu, les associacions en defensa dels treballadors per compte propi reclamen tornar a la prestació extraordinària impulsada durant l’estat d’alarma i que va arribar la meitat del col·lectiu (246.900). En canvi, la prestació habilitada a l’estiu l’han percebut 28.639 autònoms. L’ajut dirigit a autònoms de temporada només l’han rebut 311 catalans. Els representants dels treballadors també reclamen qui no factura no hagi de pagar la quota a la Seguretat Social. “Alguns, o paguen la quota, o mengen”, alerta Carme Teixidor, de la Intersindical-CSC.
Les organitzacions més representatives dels treballadors per compte propi a l’Estat –ATA, Upta i Uatae– es reuniran aquest divendres amb el ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luís Escrivá per tractar l’allargament de les prestacions més enllà del setembre.
“No sé si el govern espanyol s’imagina que pots viure amb un 50% menys dels recursos, abans feia 1.000 o 1.100 euros al mes i d’això he passat a 500 euros, i a més he de pagar la quota de la Seguretat Social que són 250 euros al més, això em deixa 250 euros per pagar el lloguer i sobreviure, cosa que és impossible”, explica l’Eliza, una traductora resident a Barcelona, que s’ha donat de baixa durant els últims tres mesos. “Si la situació millora a l’octubre, em donaré d’alta”, diu.
El ministeri ja ha avançat que les ajudes s’estendrien sense concretar com. Algunes de les peticions que es posaran sobre la taula per ajudar als autònoms a sortir de la “greu” situació en què es troben és tornar a “rescatar” la primera prestació extraordinària per cessament d’activitat amb el mateix termini que la pròrroga que es pacti pels ERTO, explica Sandra Zapatero, de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC).
Aquesta demanda implica deixar enrere les dues ajudes de l’estiu que la CTAC titlla de “frustrants” i la Intersindical-CSC d’un “autèntic desastre”. Per poder accedir a l’ajut general s’havia de demostrar uns ingressos un 75% inferiors que en el mateix període de l’any anterior, i no obtenir rendiments mensuals superiors als 1.900. En total, 6.400 autònoms han hagut de renunciar per por a superar el topall i haver de tornar els diners. Es pot dir, per tant, que els 28.639 treballadors que l’han rebut pràcticament no han pogut obrir el negoci.
“Tenim un gruix d’autònoms amb una situació horrorosa, summament precària, no s’ha tingut en compte per res la gent que encara no pot exercir, una pròrroga de les noves ajudes no té cap sentit, és un suïcidi perquè la gent no pot viure amb 400 euros”, ha assenyalat la responsable de Som Autònoms de la Intersindical-CSC, Carme Teixidor, que exigeix alguna prestació “efectiva” per les persones que encara no poden treballar.
Les organitzacions d’autònoms també exigeixen poder renegociar els avals i els microcrèdits, molts amb moratòries que acaben el 30 de setembre, així com allargar el període del pagament d’impostos, que es va posposar fins al 20 d’octubre. “Com afrontes un pagament d’impostos si no tens res a la caixa?”, es pregunta Teixidor, que recorda que els deutes amb Hisenda, Seguretat Social o amb l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) el treballador els arrossega encara que tanqui el negoci.
Com a incentiu al consum, la CTAC proposa un IVA súper reduït del 5% pels sectors més afectats per la crisi com l’hostaleria, el comerç o la cultura, i per contra, pujar a un 25% l’IVA dels productes de luxe. En els àmbits on l’aturada econòmica i les mesures sanitàries han deixat un panorama més complicat, petites empreses o autònoms es veuen obligats a tancar perquè no tenen clients o tenen prou recursos per complir les normes de seguretat.
És el cas del Josep, un músic i organitzador de la festa Glove Party, que ha hagut de deixar el negoci a Barcelona i anar a treballar a la verema fora de la ciutat. Des d’inicis d’any el teixit d’autònoms s’ha empetitit i més de 3.900 s’han donat de baixa. Les associacions preveuen un increment “elevadíssim” de baixes a finals d’any.
“Les previsions són incertes, hem perdut prop de 4.000 autònoms. En funció de les prestacions, en funció de les ajudes i de la reactivació econòmica la catàstrofe serà major o menor”, apunta Zapatero. Sense una pròrroga ambiciosa “ens trobarem moltes famílies sense cap classe de prestació, ni renta mínima ni res, famílies endeutades i sense cap mena d’ingrés”, afegeix.
“Des que es va aixecar l’estat d’alarma la majoria dels autònoms estan entrant amb un bucle de decadència, cada dia pitjor, i no se n’han pogut sortir”, coincideix Teixidor.