La venda de peces de roba de segona mà ha augmentat un 20% a Catalunya en els últims cinc anys, segons Humana Fundació. Així mateix, el nombre de clients ha crescut un 10% a Barcelona, una tendència que “confirma” l’auge de la moda reutilitzada. La xarxa de botigues d’Humana, formada per vint establiments a la capital catalana, preveu superar enguany per primer cop els dos milions d’articles venuts en un exercici. Des de principi d’any, Humana ha venut 1.599.000 peces, un 11% més que en el mateix període de 2019. Així mateix, el nombre de clients ha arribat a 601.000 persones, un increment del 7,5% respecte al mateix període de fa dos anys.
El 2015, Humana va superar per primer cop el llindar del milió de peces venudes, amb un total de 1.045 articles en les tretze botigues que tenia a Barcelona. El 2019, el nombre d’articles adquirits va augmentar fins als 1.922.000 en vint establiments, un increment del 19,5% per punt de venda. Aquest fenomen s’ha vist acompanyat per l’increment del nombre de clients. La xifra ha passat de 440.000 persones el 2015 a 744.000 abans de la pandèmia, un increment del 9,9% per punt de venda. “La moda reutilitzada ha deixat enrere possibles prejudicis o estigmes relacionats amb la ‘moda de pobres’. És una alternativa potent i seductora per a molts segments de la societat”, ha assegurat el director de projectes i relacions externes de la fundació, Rafael Mas.
Actualment, Humana té 44 botigues a tot l’Estat. D’aquestes, 22 estan a Madrid, 20 a Barcelona, 1 a Sevilla i 1 a Granada. Les peces en venda són seleccionades prèviament a les dues plantes de preparació per a la reutilització, situades a l’Ametlla del Vallès i Leganés. Els fons que s’hi generen pretenen impulsar projectes socials, com la cooperació als països del sud i l’ajuda local al territori més pròxim. El perfil de client de les botigues és una persona interessada amb la moda sostenible que busca peces a preus econòmics. En paral·lel, hi ha un nombre creixent de joves cerquen articles especials i moda ‘vintage’, una tendència “a l’alça”.