La Unió Europea ha inclòs Rússia a la llista de paradisos fiscals per primera vegada des que l’any 2017 es va posar en marxa. En un comunicat emès aquest dimarts, el Consell de la UE ha detallat que la decisió respon a la fi del diàleg entre Brussel·les i Moscou en matèria impositiva arran de la guerra d’Ucraïna. A banda de Rússia, al llistat també s’afegeixen les Illes Verges Britàniques, Costa Rica i les Illes Marshall. La llista actualitzada passa a estar formada per setze jurisdiccions, quatre més respecte l’octubre passat. La resta de territoris que en formen part són la Samoa Americana, Anguilla, Bahames, Fiji, Guam, Palau, Panamà, Samoa, Trinitat i Tobago, les illes Turks i Caicos, les Illes Verges dels Estats Units i Vanuatu.
Malgrat ser la primera vegada que Rússia passa a ser considerat paradís fiscal, en anteriors ocasions sí que s’havia inclòs en l’anomenada ‘llista grisa’, formada per països que formarien part de la negra però que no hi són perquè demostren la seva voluntat d’impulsar mesures per cooperar en l’àmbit fiscal. En l’última actualització, de fet, la UE ja va incloure Moscou en la llista grisa.
Pel que fa a les Illes Marshall -ja incloses l’any 2018-, els vint-i-set assenyalen que hi ha una taxa corporativa nul·la que està captant guanys a través d’empreses que no hi tenen una activitat econòmica real. Costa Rica és la primera vegada que hi entra i la UE considera que no ha complert els objectius de modificar certs punts del seu règim d’exempció de rendes procedents de l’estranger, mentre que en el cas de les Illes Verges Britàniques -també inclosa per primera vegada- s’assegura que incompleixen els estàndards fixats per l’Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE) sobre intercanvi d’informació. En aquest cas, cap país ha abandonat la llista negra.
La llista grisa, per la seva banda, està formada per un total de 18 jurisdiccions. Es tracta de Turquia, Aruba, Belize, Curaçao, Israel, Botswana, Dominica, les illes Seychelles, Qatar, Hong Kong, Malàisia, Jordània, Albània, Armènia, Eswatini, Montserrat, Tailàndia i Vietnam.
D’aquesta llista n’han sortit Macedònia del Nord, Barbados, Jamaica i Uruguai.
La llista de paradisos fiscals de la Unió Europea va néixer l’any 2017 amb l’objectiu d’impulsar les bones pràctiques en l’àmbit taxatiu a escala global. En aquest cas, el Consell analitza diversos criteris com la transparència, la justícia del sistema impositiu i la implementació d’uns estàndards internacionals. Des de l’any 2020 el Consell actualitza la llista dues vegades cada any. La pròxima revisió es farà l’octubre del 2023.