Celsa, la major siderúrgica espanyola, ha formalitzat una petició de rescat davant la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) per un import d’uns 350 milions d’euros. La companyia de la família Rubiralta se suma així als rescats sol·licitats en les últimes setmanes per Air Europa, per valor de 475 milions, i Dur Felguera, d’altres 100, per resoldre les seves dificultats financeres.
Fonts coneixedores de l’operació han confirmat que Celsa va formalitzar a mitjans de novembre aquesta petició d’ajuda, que el Govern espanyol canalitza a través de el Fons de Suport a la Solvència d’Empreses Estratègiques, que gestiona la SEPI. Aquestes fonts han comentat que tot i que inicialment la sol·licitud de rescat de Celsa és per 350 milions d’euros, és probable que l’import final acabi sent superior. A més, a l’tractar-se d’una gran empresa i d’una operació complexa, el procés d’aprovació de l’operació podria demorar entre mes i mig i dos mesos.
Per la seva banda, fonts de Celsa han declinat comentar la informació. Celsa, el primer grup siderúrgic espanyol i segon fabricant europeu de productes llargs d’acer, manté des de fa mesos una àrdua negociació amb els seus creditors pel compliment dels compromisos de pagament. L’empresa és propietat de la família Rubiralta, es va fundar el 1967 i té la seva seu a Castellbisbal. És la sisena empresa catalana en volum de facturació.
De moment, l’empresa catalana ha aconseguit que un jutjat de Madrid hagi dictat una resolució eximint de complir momentàniament amb els pagaments financers a causa de la causa de força major que suposa la pandèmia de Covid-19. Aquesta decisió judicial afecta les obligacions financeres vinculades a l’préstec convertible de 1.500 milions d’euros que la multinacional va formalitzar l’any 2017.
El Fons de Suport a la Solvència d’Empreses Estratègiques, dotat amb 10.000 milions d’euros, va ser aprovat pel Govern amb l’objectiu d’aportar suport públic temporal per reforçar la solvència d’empreses no financeres afectades per la pandèmia de l’Covid-19 que siguin considerades estratègiques per al teixit productiu nacional o regional.
Les empreses que acudeixen a aquest fons de la SEPI han de presentar un pla de viabilitat amb objectius mesurables de previsions de negoci i la situació patrimonial i financera de la companyia, i l’aportació realitzada s’ha de notificar a la Comissió Europea (CE).
Tot i que ja són diverses les empreses que han recorregut a aquest fons, entre elles Naviera Armes o Dur Felguera, l’única per ara ha rebut una injecció de el Govern ha estat Air Europa, amb un total de 475 milions d’euros, per considerar-la una empresa estratègica la viabilitat està en risc per la pandèmia. Aquesta operació obre la porta a la seva pròxima compra per part d’Iberia.