La ràtio d’allotjaments d’Airbnb per habitant a Barcelona és de les més altes d’Europa, amb prop de 12 habitatges per cada 1.000 persones. Està per sobre de Roma (10), Londres (7) o Madrid, però per sota de París (28) i Florència (24). Aquestes són algunes dades recollides en un estudi que ha elaborat la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya amb la col·laboració de l’Institute Nacional de la Recherche Scientifique de Canadà.
Les zones amb més concentració d’ofertes de lloguer són la part nord-oest de Ciutat Vella, la Vila de Gràcia i algunes zones de l’Eixample, sobretot la Sagrada Família. En aquests barris, més del 10% dels habitatges s’anuncien al portal. A més, algunes seccions censals de la Dreta de l’Eixample, Sant Pere i Santa Caterina i la Ribera registren més del 30% de conversions d’habitatges en allotjaments d’Airbnb.
Publicat a la revista ‘Applied Geography’, l’estudi constata que la forta presència d’allotjaments d’Airbnb en zones com el Raval, el Poble-sec, la Barceloneta, Sant Pere i Santa Caterina i la Ribera ha provocat una pèrdua de la densitat de la població, així com un increment dels preus de l’habitatge usat d’entre el 68 i el 133% en el període 2012-2018.
La renda familiar, el nivell d’educació de la població, la mida de l’habitatge i el nombre de punts d’interès turístic són els factors clau que influeixen en la distribució geogràfica dels allotjaments, segons les dades analitzades mitjançant un mètode estadístic, dividint la ciutat de Barcelona en 1.061 seccions segons el cens de cada zona.
Segons conclouen els investigadors, la ciutat de Barcelona requereix un sistema de regulació d’aquests allotjaments més estricte, una revisió de les llicències d’habitatge turístic i noves polítiques urbanes per fer front a la massificació i al fort creixement d’aquest tipus d’arrendament a la ciutat.