ACN
L’empresa Cerima Cherries, de Tivissa (Ribera d’Ebre), exporta el 65% de la cirera que comercialitza, produïda a la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, al Regne Unit. La companyia té clar que el ‘Brexit’ afectarà les seves relacions comercials però el sentit en què ho farà dependrà de com es resolgui la sortida del Regne Unit de la Unió Europea i les futures relacions mercantils d’Anglaterra. Tot i que ha estat una campanya difícil per les inclemències meteorològiques, es tancarà en breu amb una producció de 1.500 tones, similar a l’any passat. Tot i les incerteses, Cerima Cherries preveu tenir 350 hectàrees en producció l’any 2020, 150 hectàrees més que actualment, i assolir les 4.000 tones de cireres. Això duplicaria els més de 200 llocs de treball que ofereix la planta de Tivissa i també la mà d’obra que es necessita al camp per a la recol·lecció, actualment unes 800 persones.
Les cireres no tarden més de tres hores en arribar del camp fins a passar per l’hydropool de la planta de Cerima Cherries a Tivissa – una dutxa d’aigua freda que els rebaixa la temperatura de 22 a 2 graus-. Aquesta és una de les claus perquè les cireres de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta arribin com recent collides a les estanteries dels principals supermercats europeus. Un cop esterilitzades entren en la cadena de triatge on un avançat sistema tecnològic les separa per color i calibre mentre en rebutja les defectuoses. Supervisat el procediment pels treballadors de la planta que fan la darrera revisió manual, aquest sistema garanteix poder oferir durant dos mesos la mateixa qualitat de cirera als clients, un requeriment dels principals comerços europeus amb els quals treballen.Justament, aquesta garantia de qualitat regular durant la campanya és un valor que ha servit Cerima Cherries per aconseguir importants relacions comercials sobretot el Regne Unit, on s’exporten el 65% de les cireres produïdes. De fet, a Catalunya i en alguns mercats espanyols com el valencià i el basc, només es destina el 4% de la producció i sempre a l’inici de la campanya quan en altres zones productores espanyoles encara no hi ha producte i el preu és més estable. “Nosaltres oferim especialització durant 2 mesos, amb la mateixa qualitat de cirera i per a un client gran i és el que podem fer amb supermercats anglesos, alemanys i holandesos. Aquí quan troben un producte més barat, tallen i et fan fora”, ha explicat el responsable comercial i logístic de Cerima Cherries, Roderic Cedó.
Cedó ha apuntat que tot i la gran competència que es troben en aquests països d’Europa, se’ls reconeix com la comarca productora més matinera, la que abans produeix cirera a nivell europeu. “Això ens desmarca”, ha assenyalat. També la comercialització sota la marca Reserva de la Biosfera – Terres de l’Ebre està ajudant perquè segon Cedó, “la tendència al mercat està en valoritzar l’ús cada cop més racional de productes fitosanitaris” que es garanteix distribuint sota paraigües com la nova marca ebrenca.
Tot i que es treballa amb molts i molts diversos tipus d’empaquetatge, segons allò que reclama cada client, Cedó ha reconegut que esperen que hi hagi una afectació en les relacions comercials a causa del ‘Brexit’. “Ens afectarà segur, ningú sap com, no ho saben ni ells. No tenim idea com ens afectarà, si serà bo o dolent però estem en la mateixa situació que tothom, sense saber. Esperem que influeixi mínimament però no sabem com actuarà la UE amb el Regne Unit”, ha reconegut el soci de la tivissenca Cerima Cherries. A més del Regne Unit, la companyia també exporta a Holanda, Alemanya, el nord d’Itàlia, a Arabia Saudí, Dubai i a Hong Kong – no compten amb el protocol per exportar a la resta de Xina-.
Camí de duplicar la producció
Cerima Cherries ha superat una campanya que va començar complicada per culpa de la pluja, sobretot a les zones de la Ribera d’Ebre més properes al riu Ebre. A la part altra de la comarca i en algunes zones de la Terra Alta hi ha hagut bona producció que ha compensat i ha facilitat arribar al final de la campanya amb una producció similar a l’any passat, de 1.500 tones de cireres. Cerima Cherries treballa actualment amb unes 200 hectàrees en producció i en té preparades per produir els propers anys 150 hectàrees més. “Esperem poder arribar als 4 milions de quilograms de cirera entre 2019 i 2020, sempre que el temps ho permeti. La cirera pateix massa les inclemències meteorològiques”, ha dit Cedó.
Viatges amb Ribera d’Ebre Activa
Roderic Cedó va ser una dels participants del darrer viatge del sector de la fruita dolça impulsat pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. “La participació és molt positiva perquè tot i no fer contactes comercials, coneixes el mercat, el consumidor i la demanda final. Tens una reserva de nous mercats”, ha apuntat. També la presidenta de l’ens comarcal, Gemma Carim, ha remarcat “el valor afegit” que aporten aquestes expedicions comercials per donar a conèixer el producte. “El sector agroalimentari està en creixement i és un sector molt important en la diversificació que estem intentant incentivar a la comarca i dóna molts llocs de treball en la temporada”, ha dit Carim.