La plantilla del BBVA a Catalunya ha tancat al voltant del 90% d’oficines al país, segons dades facilitades a l’ACN pels sindicats, contra l’ERO que afecta vora 3.800 empleats al conjunt de l’Estat, dels quals 467 són recol·locacions i la resta acomiadaments. L’acció de protesta d’aquest dimarts –convocada pel SEC, CGT, UGT i SCAT- ha estat “tot un èxit”, segons els sindicats, i està previst que s’allargui tot el dia. Des del BBVA, però, asseguren que les xifres de participació han estat més baixes. En paral·lel, desenes de treballadors s’han concentrat a la plaça Antoni Maura de Barcelona, en el que ha estat una prèvia de cara a la pròxima concentració d’aquest dimecres i que reunirà tota la plantilla del banc a Catalunya.
Segons el Sindicat d’Estalvi de Catalunya (SEC), la vaga d’aquest dimarts ha tingut un ampli seguiment en bona part del territori. Les primeres dades facilitades per l’organització apunten que almenys una quinzena de grans ciutats han tancat totes les seves oficines. A la llista apareixen localitats com Sabadell, Badalona, Granollers o Mataró, entre d’altres. En total, el BBVA compta amb 656 oficines a Catalunya.
Per altra banda, desenes de treballadors s’han concentrat a la plaça Antoni Maura de Barcelona, davant l’antiga seu de Caixa Catalunya i punt de trobada habitual de la plantilla, per tornar a reclamar una millor en les condicions de sortida i una reducció en el nombre de persones afectades per l’ERO. La manifestació ha començat a les 11.00 h i s’ha allargat fins a les 13.00 h, en el que serà una prèvia de la concentració de demà.
De cara a aquest dimecres, els sindicats han convocat un acte de protesta al mateix punt que es preveu “multitudinari”. Hi està convocada tota la plantilla del banc a Catalunya, i des dels sindicats asseguren que ja hi ha diversos autobusos reservats des de diferents punts del país per fer arribar bona part de la plantilla a la capital catalana.
Reunions negociadores
El BBVA ha plantejat als sindicats una nova proposta d’ERO per reduir el nombre d’acomiadaments. En la reunió d’aquest dimarts, la direcció el grup ha proposat incrementar fins a 493 les recol·locacions al departament de control remot (CSE), fet que situaria la xifra d’acomiadaments en 3.305 a tot l’Estat. En paral·lel, l’empresa ha presentat una nova millora de les condicions de sortida, reduint a deu –abans quinze- els anys d’antiguitat per rebre indemnitzacions. Els sindicats insisteixen que la proposta és “insuficient”, especialment en territoris com Catalunya, on el nombre d’empleats de més de 55 anys representa un percentatge molt baix del total de la plantilla. “Estem abocant a les persones a un acomiadament en tota regla”, defensen.
Pels empleats entre 55 i 62 anys, el banc proposa una indemnització del 70% del salari regulat anual fins als 63 anys, així com el manteniment del conveni especial fins als 63 anys amb una revaloració de l’1% i descomptant la prestació i el subsidi. Pel que fa al grup d’edat entre 50 i 54 anys, la indemnització proposada és de quatre vegades el 65% del salari brut anual, amb un topall de 250.000 euros. També s’abonarà la renda temporal fins als 61 anys i s’afegiran primes per voluntarietat, primes per trienni i primes per antiguitat. En el cas de les primes per antiguitat, aquestes seran de 15.000 euros pels treballadors que acumulin més de 15 anys a l’entitat, mentre que baixaran fins als 10.000 euros pels que tinguin una antiguitat d’entre 10 i 15 anys.
Finalment, la resta de treballadors acomiadats –menys de 50 anys- rebran una indemnització de 33 dies per any treballat, amb un màxim de 20 mensualitats. Addicionalment, l’entitat proposa compensar-los amb una prima de 2.000 euros per voluntarietat i una altra prima segons l’antiguitat. Aquesta última serà de 15.000 euros bruts si l’empleat acumula 15 o més anys a l’empresa, de 10.000 euros si la seva trajectòria al grup ha estat entre els 10 i 15 anys, i de 5.000 euros si ha estat entre 5 i 10 anys.
Una proposta “insuficient”, segons els sindicats
Els sindicats insisteixen que la proposta continua sent insuficient i segueix apostant per una reducció del nombre de treballadors afectats i la implantació d’un pla de sortides voluntàries a través de jubilacions. “Volem una negociació basada a garantir zero sortides forçoses i sabem que això és possible, i el banc també ho sap”, argumenten des del Sindicat d’Estalvi de Catalunya (SEC).
Des del mateix sindicat remarquen que la proposta continua perjudicant enormement a Catalunya. Segons dades del SEC, a Catalunya tan sols hi ha 174 treballadors majors de 55 anys, un percentatge “molt petit” respecte al conjunt de la plantilla al país. “Per tant, estem abocant a les persones a un acomiadament en tota regla”, subratllen.