Eduard Fernández
Neix a Catalunya una iniciativa destinada a recuperar l’esperit del cooperativisme i les caixes d’estalvi tradicionals. La Cooperativa Catalana de Serveis Financers celebrarà la seva assemblea fundacional el proper tres de setembre, amb l’objectiu de redactar els estatuts de la nova entitat, i marcar un full de ruta per poder començar a operar com a entitat financera.
“Entenem que el principal problema de Catalunya és l’ocupació, i per tant ens hem de dedicar a facilitar crèdit per la creació de treball, a través de projectes lligats a l’àmbit de l’autoocupació, el petit comerç, el turisme sostenible, l’emprenedoria o petita indústria, entre altres”, explica a Més Economia Joan Olivé, un dels creadors del projecte. Cooperativa Catalana de Serveis Financers ha d’assentar les bases per poder crear, en un futur, la cooperativa de crèdit Caixa Catalana. Olivé destaca que la cooperativa es basarà en un model “tradicional”, molt arrelat al Principat.
L’associació impulsora, de caire catalanista, sempre ha assegurat que no compta amb el suport de cap grup polític, mediàtic o empresarial, i que aspira a mantenir una transparència total amb el públic. Segons la institució, el seu principal objectiu serà “posar l’estalvi dels catalans a treballar pel bé dels catalans”.
Col·laboració amb cooperatives de crèdit europees
Actualment la Cooperativa Catalana de Serveis Financers compta amb més de 50 socis fundadors, i Olivé espera que el 2017 es sobrepassin els 400 impulsors, per poder tirar endavant la iniciativa. A la vegada, afirma que s’està negociant amb diverses organitzacions similars d’altres punts d’Europa, com Bèlgica i Croàcia, i que esperen que una entitat bancària de pes pugui acollir aquesta xarxa de cooperatives de crèdit “sota el seu paraigües”.
“Així podríem assolir un gran conjunt de requeriments tècnics, informàtics i jurídics [necessaris per aconseguir la llicència bancària] que no podem afrontar amb els nostres mitjans. I pel que fa a aquesta entitat, podria expandir la seva presència a altres països, i no posaria en risc el seu capital, ja que els diners sorgirien de les cooperatives de cada país”, argumenta Olivé.
Vigència al País Valencià i a Europa
La futura Caixa Catalana aspira a refundar un model arrelat al territori i de caràcter social, el de la banca de proximitat, que tenia com a principal representants a Catalunya les diverses caixes d’estalvi del país. Malgrat tot, la crisi financera i el procés de fusions bancàries dels últims anys ha fet desaparèixer aquest model. A dia d’avui, a l’Estat espanyol, només sobreviuen dues caixes d’estalvi: Caixa Pollença i Caixa Ontinyent.
En canvi, tal i com explicava fa uns mesos a l’acte de presentació de Caixa Catalana Joan Ramon Sanchis, catedràtic d’Organització d’Empreses de la Universitat de València, el model sí que ha perviscut al País València, a través de diverses cooperatives de crèdit. La comunitat autònoma acumula el 50% de les caixes rurals de l’Estat espanyol, i l’agricultura de la zona depèn en gran part d’aquestes entitats. “És un tipus de banca centrat en generar activitat empresarial i ocupació, i no en l’especulació o altres operacions d’enginyeria financera”, destacava l’expert.
Sanchis, a més, apuntava que el cas valencià no és únic a Europa, i assenyalava que a països com Alemanya la banca cooperativa suposa vora del 50% del sistema financer del país. “Les cooperatives de crèdit destinen el 10% dels beneficis anuals a l’obra social, la qual cosa significa que patrocinen tot tipus d’activitats per al desenvolupament econòmic i social dels municipis on estan implantades”, recordava el professor.
Ara, la fundació de la Cooperativa Catalana de Serveis Financers pretén recuperar el model d’aquestes entitats, que segueix vigent a altres punts dels territoris de parla catalana.