La direcció de Nissan, el govern espanyol, la Generalitat i els sindicats han donat el tret de sortida a la reindustrialització de les plantes de l’automobilística a la Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca. Aquest dimecres, en una reunió celebrada de forma presencial a la delegació del govern espanyol a Barcelona, s’ha constituït la mesa per buscar sortides a les fàbriques i garantir l’ocupació dels més de 2.500 treballadors afectats pel tancament. La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme Reyes Maroto, ha subratllat que la reindustrialització és “una prioritat” pel govern espanyol i ha assegurat que l’executiu “es deixarà la pell” pel futur dels empleats.
A banda de Reyes Marotó, a la reunió hi han participat la consellera d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón; el responsable de les operacions industrials de Nissan a l’Estat, Frank Torres, i membres de les quatre organitzacions sindicals –SIGEN-USOC, CCOO, UGT i CGT- amb representació als comitès d’empresa de les fàbriques. La trobada també ha comptat amb la presència de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera; la directora general d’Indústria del Departament d’Empresa i Coneixement, Matilde Vilarroya, i el secretari general d’Indústria del ministeri, Raül Blanco.
Durant la reunió, Chacón s’ha expressat en la mateixa línia que Reyes Maroto, tot apuntant que el nou projecte que arribi a les instal·lacions de Nissan ha de permetre “mantenir viu i competitiu l’ecosistema industrial de l’automoció”. Alhora, Chacón ha assegurat que el Govern treballarà “de forma decidida però discreta per aconseguir el millor projecte possible”.
Per la seva banda, Torres ha volgut mostrar el “compromís” de Nissan per explorar “alternatives de futur” per a les plantes. “El fet de mantenir l’activitat industrial fins a desembre de 2021 ens permetrà guanyar temps i treballar en aquestes alternatives”, ha afegit.
Finalment, el comitè d’empresa ha destacat que la constitució de la mesa posa en marxa “un dels principals objectius de l’acord” signat a principis d’agost i ha assegurat que velarà perquè els possibles projectes creïn “llocs de treball de qualitat i un futur a llarg termini”.
Concentració dels treballadors d’Acciona
Minuts abans de la reunió, vora uns 300 treballadors d’Acciona Facility Services –l’empresa subcontractada que suma més empleats a Nissan- s’han concentrat a les portes de la delegació del govern espanyol a Barcelona per exigir la retirada de l’ERO, que afecta a més de 500 persones. Alhora, han reclamat a les administracions que també s’impliquin en el seu conflicte i que se’ls tingui en compte de cara als plans de reindustrialització.
Abans, els mateixos treballadors s’han concentrat davant l’hotel Abba de Barcelona, situat al barri de Sants, on s’ha celebrat la segona reunió del període de consultes per l’ERO entre representants del comitè d’empresa i la direcció d’Acciona.