El projecte de Llei d’startups que aprovarà aquest divendres el Consell de Ministres inclou diversos beneficis fiscals per a empreses i emprenedors, com per exemple la deducció de les inversions de fins a 100.000 euros per a inversors i fundadors davant dels 60.000 euros actuals; l’eliminació de la doble cotització a la Seguretat Social durant els tres primers anys per a aquells emprenedors que continuïn treballant per a compte aliè, la reducció dels terminis per a la constitució digital d’una societat, fins als cinc dies, i una finestreta única. Com ja es va avançar fa uns mesos, l’impost de societats caurà del 25% al 15% i l’IRPF per als no residents passarà a ser del 15% des del 25%. A banda, es preveu l’ajornament del pagament d’impostos sense interessos per demora en els dos primers anys d’exercici, segons detallen fonts del Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital.
El text inclou la implantació d’una finestra única, des d’on es podrà habilitar el segell d’startup a les empreses emergents perquè es puguin acollir a les mesures que incorpora el projecte de llei, així com l’accés a l’oficina Espanyola de l’Emprenedoria per accedir a les ajudes i serveis que preveuen diversos ministeris. I és que com recorden fonts del Ministeri d’Assumptes i Transformació Digital en l’elaboració d’aquesta llei s’hi han implicat fins a deu departaments del govern espanyol ja que és un text que neix d'”un treball conjunt i impacta en molts aspectes”.
Respecte a les ‘stock options’, s’ha accedit a una de les “reclamacions històriques” dels emprenedors. Per una banda, el mínim exempt s’eleva dels 12.000 euros als 50.000 euros i per l’altra, els rendiments del treball i capital no cotitzaran fins que es liquidin, és a dir, no tributarà quan l’emprenedor rebi les accions ni quan les compri. A més, s’eliminen els aranzels notarials i registrals i s’eliminen els requisits de renovació actual perquè una empresa mantingui la condició d’startup; les inversions de fins a 100.000 euros no tributaran en les empreses de nova creació i s’aplicarà una deducció en les inversions del 50%.
Un altre dels punts que recull el projecte llei és la creació de visats especials per a nòmades digitals, treballadors qualificats i emprenedors que vulguin instal·lar-se a Espanya i se’ls aplicarà una tributació de no residents. També serà vàlid per a aquells espanyols que tornin a casa per continuar amb la seva activitat emprenedora. A banda, s’hi podran acollir aquells emprenedors que ja hagin intentat emprendre un o dos cops anteriorment, fins a tres projectes seguits.
Aquestes són algunes de les mesures que la vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño, portarà al Consell de Ministres d’aquest divendres i que posteriorment exposarà en roda de premsa. Al projecte de llei, que ja ha superat el període d’audiència pública després de l’aprovació del primer avantprojecte a l’estiu i es començarà a aplicar al llarg de l’any que ve, s’hi podran acollir les startups que tinguin fins a cinc anys d’antiguitat i està pensada per ajudar a la seva supervivència, segons destaquen fonts del ministeri liderat per Calviño ja que, recorden, sis de cada deu empreses moren en els tres primers anys.
“Estem eliminant la dificultat d’emprendre a Espanya. Al final, el talent crida al talent”, afegeixen aquestes fonts, que remarquen que en els darrers mesos fins a deu multinacionals han anunciat la instal·lació de centres d’investigació a l’Estat. “I això serà una corrent”, destaquen. Les mateixes fonts subratllen que haver creat aquesta llei, després de tres anys, és una “fita” perquè dona una categoria a les empreses emergents, que són “claus per a la recuperació econòmica i són base de la nova economia digital”. “Generen feina qualificada, tenen escenari de creixement altíssim i unes necessitats d’inversió molt altes. És una batalla global pel talent”, apunten.