Dijous, 12 de desembre del 2024

La llei del 50% del lloguer provoca reaccions diametralment oposades

El Gremi de restauració ho qualifica d'"històric" i les patronals que "provoca inseguretat"

|

Tothom viu la pel·lícula segons li toca i estem en uns caòtics moments, entre les conseqüències immediates de la pandèmia i la promesa d’una pluja de milions europeus, en els que tothom es posiciona i hi diu la seva. Respecte a la decisió del govern de forçar el 50% del lloguer per als locals de negocis tancats per la Covid-19, en cas que arrendatari i llogater no es posin d’acord, tenim:

GREMI DE RESTAURACIÓ
El Gremi de Restauració de Barcelona ha valorat molt positivament la mesura aprovada aquest dimarts pel Govern de la Generalitat amb relació a la reducció del lloguer per a les activitats econòmiques afectades per les noves restriccions. “Per als restauradors, el pas que ha fet avui la Generalitat es pot qualificar d’històric i suposa atendre la demanda plantejada pel sector a l’inici de la pandèmia, que arrendadors i arrendataris comparteixin les pèrdues que genera i continuarà generant la crisi”, ha manifestat el director del Gremi, Roger Pallarols, a través d’un comunicat. L’entitat considera que la mesura tindrà efectes “molt positius” i ha instat a totes les formacions polítiques a donar-hi suport.

El Gremi també ha valorat positivament la voluntat del Govern d’evitar la intervenció de la justícia. “No seria operatiu que per solucionar el problema del lloguer, l’arrendatari hagués de demandar al seu arrendador i esperar la sentència”, ha subratllat Pallarols. En aquest sentit, el director del Gremi ha assegurat que el decret elaborat pel Departament de Justícia suposa un “pas valent en la direcció adequada”, perquè pretén donar respostes “immediates” i, al mateix temps, “facilitar l’acord” entre les parts. Fins ara, dos de cada tres arrendataris no han aconseguit una rebaixa del lloguer, tot i haver-la sol·licitat, segons una enquesta de clima empresarial realitzada pel Gremi.

FOMENT DEL TREBALL I PIMEC
Foment del Treball Nacional ha criticat la rebaixa del lloguer dels establiments afectats per les noves restriccions aprovada aquest dimarts pel Govern. La patronal ha demanat a la Generalitat que es concentri en la promoció d’ajudes directes i la injecció de fons econòmics als sectors més afectats per les noves mesures i no en l’aprovació de normes que “perjudiquen” empresaris, treballadors i propietaris de locals i establiments de lloguer. La confederació considera que la nova norma “intervé” el mercat de lloguer i “altera” la mediació entre les parts. Així mateix, ha assegurat que el decret llei és de “dubtosa constitucionalitat” i provoca inseguretat jurídica. “La suspensió de l’activitat i la consegüent pèrdua d’ingressos no pot ser assumida ni pels propietaris dels locals, ni tampoc pels empresaris, sinó que s’ha de repercutir en l’administració que ha ordenat el tancament dels negocis o ha limitat parcialment la seva activitat”, ha manifestat la patronal a través d’un comunicat.

Foment ha assegurat que és “correcte” promoure la negociació entre les parts, però ha afirmat que “no és assumible dictar una norma que l’altera i condemna prèviament als propietaris a perdre una part o la totalitat de la renda”. Per això, ha titllat el nou decret com “injust” i “lesiu” pels propietaris i ha afirmat que condemna “encara més” al tancament de negocis i a la pèrdua de llocs de feina.

En la mateixa línia de valoració negativa, Pimec hi afegeix que “no és la millor mesura” ja que no té en compte els petits tenidors i estalviadors. “Propietaris de locals que ara veuran rebaixada la seva renda. Sovint es tracta d’immobles que han estat adquirits amb préstecs hipotecaris que caldrà seguir pagant”, han recordat des de la patronal de la petita i mitjana empresa. “Els propietaris tampoc haurien d’assumir sols les conseqüències d’aquesta decisió i, per tant, caldria repartir el joc i que l’administració també es fes càrrec d’una part dels costos d’aquesta rebaixa”, ha reclamat el president de Pimec, Josep González, que aposta per regles “més solidàries i creatives”.

González posa d’exemple que altres països com Itàlia apliquen des del març una bonificació fiscal a l’IRPF o Impost de Societats als arrendadors que s’avenen a rebaixar o condonar el lloguer durant l’estat d’alarma i els tancaments administratius. “De la mateixa manera es podria aplicar una carència sobre els préstecs hipotecaris dels immobles sotmesos a una rebaixa forçosa del lloguer”, ha afegit el president de Pimec.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483