La junta de direcció del consorci del Centre Recreatiu i Turístic (CRT) ha validat el divendres el nou Pla Director Urbanístic. El tràmit s’ha aprovat amb els vots favorables dels tres membres -Generalitat i ajuntaments de Salou i Vila-seca- i ara serà la comissió d’Urbanisme del Camp de Tarragona la que el pròxim dimarts l’haurà d’aprovar inicialment. En la reunió també ha prosperat un canvi en els estatuts del CRT sobre els ingressos fiscals que s’endurien els dos ajuntaments derivats de l’activitat econòmica del nou projecte de Hard Rock. La Generalitat i Vila-seca hi han votat a favor, mentre que Salou ho ha fet en contra. L’alcalde salouenc, Pere Granados, ha anunciat que bloquejarà el canvi estatutari no ratificant-lo al seu ple.
Tant l’alcalde de Salou, Pere Granados, com el de Vila-seca, Pere Segura, han expressat la seva satisfacció per la validació del nou PDU que afecta els terrenys dels Complexos Turístics Integrats (CTI), on s’ha de construir el projecte de Hard Rock. Es tracta d’un primer pas, que es continuarà el proper dimarts en la comissió d’Urbanisme del Camp de Tarragona amb l’aprovació inicial. A partir d’aquí s’obrirà un termini d’exposició pública en el qual s’hi podran presentar al·legacions. Granados ha apuntat que confia que entre juny i juliol des de la comissió d’Urbanisme es pugui fer efectiva l’aprovació definitiva.
Ara bé, durant aquest recorregut les disputes per la fiscalitat dels terrenys entre les dues ciutats sembla que continuaran. De fet, en la junta del CRT Vila-seca ha fet un “sí condicionat”, segons ha explicat Segura. “Allò que reflecteix el PDU ha de tenir un document jurídic vinculant per les dues parts, que és com ho han determinat l’interventor de Salou i el secretari de Vila-seca, que són els habilitats en el consorci”, ha exposat.
Disputa fiscal
Per Vila-seca aquest requisit quedaria resolt amb una modificació dels estatuts, que comportarien un canvi en la fiscalitat. Una solució que Salou rebutja. “El PDU és una eina urbanística que no té res a veure amb la fiscalitat”, ha sentenciat Granados, que ha instat el municipi veí i la Generalitat a respectar uns estatuts que tenen vigència fins el 2032. De tota manera, el canvi s’ha aprovat amb el suport de Vila-seca i la Generalitat.
Amb tot, l’han de ratificar els dos consistoris a través d’una votació als seus plens, però Granados ja ha dit que al de Salou ni tan sols es debatrà. A Vila-seca assumeixen amb resignació que si els dos ajuntaments no ho validen el canvi estatutari no es farà efectiu, però confien que amb el “sí condicionat” que han donat al PDU el marge per a la negociació continua obert fins que el document urbanístic s’aprovi definitivament al juny o juliol.
L’aplicació del canvi d’estatuts comportaria que el repartiment dels ingressos fiscals derivats de l’activitat econòmica en concepte de gestió, liquidació, inspecció i recaptació dels tributs locals derivats en l’àmbit del CTI passi a ser d’un 59% per Salou i un 41% per Vila-seca. Aquests percentatges són proporcionals al volum de terrenys on s’hauria d’aixecar el complex de Hard Rock que hi ha al terme municipal de cada localitat.
Tot i això, des de la capital de la Costa Daurada no hi estan d’acord. Segons indiquen els estatuts vigents del consorci, en els terrenys del CTI cada consistori recaptarà el 100% dels impostos que es generin al seu terme municipal, i Salou no vol fixar uns percentatges a repartir (59-41) perquè fa una lectura global de tot el CRT, que li és més favorable. “Salou és qui aporta més en temes de fiscalitat. El 85% del que es recapta és a Salou però només en rebem el 57%. Estem perdent fiscalitat en favor de l’altre municipi”, ha dit Granados, en referència a tot l’àmbit del CRT i no només als terrenys del CTI.
Per la seva banda, Vila-seca posa damunt la taula altres arguments. Amb el nou PDU que ha preparat la Generalitat per complir la sentència del TSJC s’han hagut d’incorporar 54 hectàrees a l’àmbit del CRT de “compensacions ambientals”. Són terrenys que quedaran com a zones verdes en les quals no s’hi podrà construir i que, per tant, no generaran impostos derivats d’usos hotelers o d’oci. Totes aquestes 56 hectàrees són en terme de Vila-seca, de les quals 44 s’han incorporat al sector del CTI (on s’ha de fer el complex d’oci).
Això fa que el CTI passi de 61 hectàrees a 117 i que, per tant, la proporció que hi aporta cada municipi també canviï. Així, Vila-seca a partir d’ara passarà a aportar un 69% d’aquests terrenys. No obstant, com que bona part dels solars del seu terme no es podran urbanitzar calcula que la recaptació que farà serà molt menor de la que li correspondria per la proporció de sòl aportat al complex i per això defensa un percentatge fix del 41% dels ingressos derivats del projecte d’oci.
Converses amb Hard Rock
La tramitació del PDU és un requisit indispensable perquè el complex de Hard Rock pugui ser una realitat. Tal com ha explicat Granados, l’aprovació definitiva es preveu per a “finals de juny o principis de juliol”. “Un cop aprovat ja es poden atorgar llicències. Hard Rock l’únic que ha de fer és presentar una petició de llicència al CRT i les tindran perquè els hi donarem”, ha expressat. Cap a la tardor podrien començar les obres, que s’allargarien “un any i mig o dos anys”, ha avançat l’alcalde salouenc.
Durant aquest període de temps la companyia nord-americana haurà de comprar els terrenys. Aquest divendres Granados ha assegurat en roda de premsa que “els terrenys ja són propietat de Hard Rock, sinó no tiraríem tot això endavant”. “La propietat està clara”, ha insistit. Unes afirmacions que han estat desmentides per l’Ajuntament de Vila-seca i per la Generalitat. Fonts del Departament d’Economia han apuntat a l’ACN que la compravenda de terrenys -en la qual l’Incasòl farà de pont entre CaixaBank i Hard Rock- no es podrà efectuar fins que el PDU no estigui aprovat definitivament.
Alhora, el batlle de Salou ha manifestat que els inversors continuen interessats en desenvolupar el projecte i que des del consistori hi estan en contacte. “Hem tingut converses amb ells no fa gaires dies”, ha revelat. “Ells tenen moltes ganes de venir, de començar les obres, de que ningú els posi més pals a les rodes i tenen ganes de començar a treballar en l’execució d’aquest gran projecte turístic que és Hard Rock Entertainment”, ha finalitzat.