La inversió estrangera a Catalunya captada per ACCIÓ va augmentar un 1,2% el 2022 en comparació amb l’any anterior, fins als 620 milions d’euros. Segons les dades de l’agència per la competitivitat de l’empresa de la Generalitat, es tracta de xifres que tornen a marcar un rècord, després de l’assolit el 2021. “La valoració és excel·lent, tenint en compte les dificultats en el context global”, ha remarcat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent. Durant l’últim any es van materialitzar 94 projectes, un 14% més que el 2021, que van generar 3.464 llocs de feina, un 11% més. El sector industrial va ser el que va rebre més inversions de capital estranger, un 85% del total, i els principals països van ser Alemanya, Estats Units i França.
Entre la norantena de projectes materialitzats hi ha l’obertura del ‘hub’ d’Astrazeneca a Barcelona, el centre R+D de Microsoft també a la capital catalana, l’ampliació de les instal·lacions de la nord-americana Monolithic Power Systems o l’augment de producció de Florette a les Terres de l’Ebre. ACCIÓ, però, no ha detallat els projectes més destacats ni en inversió ni en llocs de feina per motius de confidencialitat.
“Les dades demostren que els inversors internacionals confien en Catalunya”, ha subratllat el conseller d’Empresa i Treball. En aquesta línia, ha posat en valor que el rècord d’inversions estrangeres arribi en un “context d’incerteses”. “Som un país obert al món i preparat per rebre i acompanyar projectes a escala europea i global”, ha opinat. Per la seva banda, el secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos, ha destacat la “localització estratègica” de Catalunya. “Som un país ben connectat, amb una posició geogràfica que és una porta d’entrada a Europa”, ha dit.
Les inversions estrangeres augmenten un 65% en els últims cinc anys
Les dades publicades aquest dilluns per ACCIÓ també detallen que entre el 2018 i el 2022 l’agència ha captat un 65% més d’inversions estrangeres respecte del quinquenni anterior (2013-2017). Així, en els últims cinc anys, la inversió s’ha enfilat fins a 2.398 milions d’euros, mentre que el període anterior va ser de 1.452,4 milions d’euros. Pel que fa a nombre de projectes, entre 2018 i 2022 se’n van comptabilitzar 421, un 39% més; i van generar 20.076 llocs de treball, un 59% més. “És un creixement més que notable”, ha valorat Torrent.
Més inversió industrial i augment dels inversors asiàtics
Per sectors, destaca que un 85% de la inversió captada per la Generalitat el 2022 va correspondre a la indústria, és a dir 527 milions d’euros. En aquest sentit, Torrent ha assegurat que ACCIÓ prioritza inversions de caràcter industrial, en la línia del que estableix el Pacte Nacional per la Indústria. “Som el Govern de la reindustrialització”, ha indicat. Destaquen els projectes d’inversió d’empreses de l’àmbit de les TIC (22%), la química (14%), l’alimentació (10%), la indústria farmacèutica (7%) i l’automoció i la mobilitat (6%).
En total, les inversions que es van atraure van ser de 28 països diferents. Es tracta també de la xifra més elevada de la sèrie històrica. Encapçalen la llista Alemanya (17%), els Estats Units (11%), França (10%), Argentina (10&), Regne Unit (6%) i Suïssa (7%). Castellanos ha explicat que cada vegada observen més presència d’inversors asiàtics i ha assenyalat que el projecte de la sud-coreana ILJIN a Mont-roig del Camp (Baix Camp) “serà el preludi de moltes inversions importants” provinents d’aquest continent. El cas d’ILJIN, però, no es comptabilitza en el balanç del 2022 perquè l’empresa encara no ha començat a produir a Catalunya -es preveu que ho faci el 2025-.
4 de cada 10 projectes van ser d’empreses que van arribar a Catalunya per primera vegada
Dels 94 projectes d’inversió estrangera materialitzats, un 44% van ser d’empreses que no tenien presència prèvia a Catalunya. El 56% restant van correspondre a companyies que ja estaven establertes al país i que van ampliar o van fer noves inversions.
Per demarcacions, Torrent també ha destacat que en l’últim any es va trencar la “dinàmica històrica” de concentració de les inversions a l’àrea metropolitana de Barcelona. En aquest sentit, ha detallat que 284 milions d’euros van ser de projectes ubicats al Tarragonès i ha assenyalat també les Terres de l’Ebre com un “pols d’inversió important”. De cara al futur, ACCIÓ ha avançat que treballa amb una cartera de gairebé 600 projectes d’inversió. Així mateix, l’agència també ha concretat que la meitat de les empreses que han invertit a Catalunya durant l’últim any preveuen tornar a fer-ho en un futur.