Dimecres, 12 de febrer del 2025

La Inspecció de Treball imposa una multa de 79 MEUR a Glovo per servir més de 10.000 falsos autònoms

Yolanda Diaz portarà Glovo a la fiscalia per la seva "rebel·lia" a la llei rider

|

La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha anunciat aquest dilluns que el Ministeri de Treball portarà a la fiscalia l’empresa de repartiment a domicili Glovo per obstrucció a la inspecció de treball. Segons Díaz, Globo se situa en una posició de “rebel·lia” respecte al compliment de la llei rider que obliga les empreses a contractar els seus repartidors en comptes de tenir-los com a falsos autònoms. El 21 de setembre Inspecció de Treball ja va imposar una multa de prop de 79 milions d’euros a Glovo per “vulneració de drets fonamentals” dels treballadors a Barcelona i València, i “obstrucció a la tasca de la inspecció”.

“Els anuncio aquí que instarem la Fiscalia General de l’Estat perquè investigui si s’estan vulnerant els drets fonamentals dels treballadors”, ha dit Díaz, perquè “no pararem, i el pes de la Llei recaurà contra les empreses que incompleixin aquestes normes”, ha dit durant la seva compareixença a la Comissió de Treball del Congrés dels Diputats.

Efectivament, la Inspecció de Treball ha imposat una multa de prop de 79 milions d’euros a l’empresa de repartiment a domicili Glovo. El cos ha regularitzat més de 10.600 falsos autònoms, segons ha explicat aquest dimecres al matí la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, que ha acusat la companyia catalana de dues actuacions “gravíssimes”, d’una banda, “vulneració de drets fonamentals a treballadors” i, de l’altra, “obstrucció a la tasca de la inspecció”, en declaracions al Congrés abans de la sessió de control. Segons Glovo, les multes anunciades aquest dimecres es refereixen a actuacions anteriors a l’anomenada ‘llei rider’, ja que el període inspeccionat s’allarga des del 2018 fins al 2021.

L’import notificat inclou no només les propostes de quotes a la Seguretat Social sinó també una sanció per a cada repartidor. La sanció a Barcelona puja a més de 39 milions d’euros per falta d’altes a la Seguretat Social, i a més de 24 milions per liquidació de quotes, segons ha informat CCOO. En total, a les comarques barcelonines s’han regularitzat 8.331 treballadors, 7.059 dels quals són homes i 1.272 dones. A aquestes quantitats s’hi han de sumar les sancions imposades el juliol d’aquest mateix any a Tarragona, de gairebé 569.000 euros; a Lleida de 420.000 euros i a Girona, de més d’1 milió d’euros. “En un estat social i democràtic dret les empreses també han de complir la llei”, ha dit Díaz, que ha avisat que “el pes de la llei caurà sobre aquesta empresa”.

L’empresa propietat de Delivery Hero ha respost a les acusacions de Díaz tot afirmant que durant el període d’inspecció,” Glovo va demanar ampliar i aportar les seves proves, reflexions i valoracions així com diferent documentació, cosa que va ser rebutjada per la inspecció de treball i posposada quan l’acta ha estat presentada”. Per aquest motiu, han considerat que “es tracta d’una resolució unilateral”, davant la qual l’empresa presentarà les seves al·legacions.

Entitats en defensa de la laboralitat dels repartidors com RidersxDerechos han celebrat l’actuació inspectora tot i considerar que arriba “tard”, i que aquesta dilatació del procés permet que les empreses de repartiment “se saltin la llei” durant anys. De la mateixa manera, el portaveu de l’entitat, Dani Gutiérrez, reclama que ara s’obri “un judici penal” per perseguir les vulneracions de drets laborals que ha dut a terme l’empresa catalana en els últims sis anys. CCOO també ha valorat positivament l’actuació de la Inspecció i ha remarcat que “des de Barcelona s’ha liderat el procés d’inspecció i organització de les reclamacions”.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483