Dijous, 06 de febrer del 2025

La inflació cau quatre dècimes a l’agost per mor del descens dels preus dels carburants i se situa en el 10,4%

Calviño ho celebra però tant el Col·legi d'Economistes com els sindicats diuen que la inflació continua sent "preocupant" i reclamen mesures "urgents" per fer-hi front

|

La inflació a l’Estat va caure quatre dècimes a l’agost i la variació anual es va situar en el 10,4%, segons l’IPC avançat elaborat per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). En cas de confirmar-se aquesta dada, que serà definitiva el pròxim 13 de setembre, suposarà una taxa lleugerament inferior al 10,8% del juliol. Aquesta evolució s’explica pel descens dels preus dels carburants, que a l’agost de l’any passat van pujar, i en menor mesura, a la caiguda dels combustibles líquids, superior al registrat el 2021. En canvi, ha destacat l’augment dels preus, entre d’altres, de l’electricitat, l’alimentació, la restauració i els paquets turístics.

Pel que fa la inflació subjacent, que no té en compte els aliments no elaborats ni els productes energètics, va pujar tres dècimes, fins al 6,4%. Si aquesta dada també es confirma, seria la més alta des del gener des del 1993. D’altra banda, els preus de consum van registrar a l’agost una taxa mensual del 0,1% a l’agost en comparació al juliol i, per últim, l’IPC Harmonitzat del mes d’agost es va situar en el 10,3%, quatre dècimes per sota el mes anterior.

Col·legi d’Economistes
El Col·legi d’Economistes de Catalunya ha avisat aquest dimarts que l’alta inflació, que segons l’indicador avançat de l’INE s’ha situat en el 10,4% a l’agost, continua sent “preocupant” i ha demanat mesures “urgents” per fer-hi front. En un comunicat, els economistes celebren que la taxa hagi mostrat una “lleugera moderació” però recorden que es manté en els dos dígits, unes taxes que no es veien des de la dècada dels 80. En aquest context, l’entitat pronostica que “les tensions inflacionàries no es relaxaran apreciablement a curt termini”. D’altra banda, el degà del Col·legi, Carles Puig de Travy, ha donat suport a la reforma estructural del mercat energètic anunciada aquest dilluns per la presidenta de la CE, Úrsula Von der Leyen. Per Puig de Travy, els canvis que ha d’emprendre la Comissió Europea s’han d’aplicar amb “urgència i contundència per tal que es vegin reflectits favorablement en les dades de la inflació dels mesos de tardor”.

D’altra banda, el Col·legi d’Economistes ha alertat de l’alta inflació subjacent, que no té en compte els aliments no elaborats ni els productes energètics i que segueix creixent, fins al 6,4%, la taxa més elevada des del 1993. En aquest sentit, l’entitat opina que “s’evidencia” que la inflació s’ha convertit en un “problema estructural” de l’economia amb efectes “directes i indirectes de segona ronda”, com en la competitivitat, les famílies i les empreses, entre d’altres.

La UGT considera “imprescindible” arribar a un “pacte de rendes just” per combatre la inflació
La UGT considera “imprescindible” arribar a un “pacte de rendes just” entre empresaris i treballadors per combatre la inflació. Així ho ha defensat el sindicat aquest dimecres en un comunicat, després de conèixer que l’indicador avançat de l’IPC s’ha situat en el 10,4% a l’agost. Atès que la variació anual dels preus es manté en una xifra de dos dígits, la UGT recalca que és “fonamental” que s’incrementin els salaris “per evitar que el consum caigui” i que els treballadors “paguin el cost de la crisi amb el seu poder adquisitiu”. Així mateix, el sindicat insta el govern de l’Estat a establir un control de preus pels béns i els serveis bàsics, de manera que “s’eviti l’especulació”, i demana a la CEOE que sigui “responsable”.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483