La inflació a l’eurozona torna a créixer després de cinc mesos consecutius a la baixa. Segons les dades provisionals publicades per l’Eurostat, els preus al conjunt de la zona euro respecte a l’any passat s’ha incrementat un 7% a l’abril, una dècima més que la taxa registrada al març. Les dades s’han donat a conèixer aquest dimarts, dos dies abans que el Banc Central Europeu (BCE) emeti una nova decisió sobre la pujada de tipus per controlar precisament la inflació. No obstant això, la taxa subjacent -la que no té en compte els aliments no processats i l’energia- ha caigut per primera vegada en deu mesos. La inflació subjacent a l’abril s’ha situat en el 7,3%, deixant enrere el rècord històric del 7,5% que es va assolir el març passat.
El repunt de la inflació es deu principalment a l’evolució dels preus de l’energia. Durant el mes d’abril, els productes energètics s’han encarit un 2,5% respecte a l’any passat, una taxa que al març va ser negativa (-0,9%). També es mantenen a l’alça el preu dels serveis (+5,2%), tot i que els béns industrials i els aliments presenten taxes inferiors al mes passat. En concret, els béns industrials s’han encarit un 6,2%, quatre dècimes menys respecte a la variació registrada al març, mentre que els aliments ho han fet un 13,6%, gairebé dos punts menys.
En termes intermensuals els preus al conjunt de l’eurozona també s’han incrementat. Entre març i abril, l’import mitjà dels productes ha crescut un 0,7%. En aquest cas, els principals impulsors de la pujada han estat els serveis (+1,2%), els béns industrials (+0,7%) i els aliments processats, l’alcohol i el tabac (+0,7%). Per altra banda, tant l’energia (-0,8%) com els aliments no processats (-1,5%) han experimentat caigudes.
Dades per països
Per països, Espanya es manté com el tercer estat de la zona euro amb la taxa d’inflació més baixa (3,8%), amb només Luxemburg (2,7%) i Bèlgica (3,3%) per sota. Les xifres disten de les de països com Letònia (15%), Eslovàquia (14%) i Lituània (+13,3%), els increments més alts de tota la Unió Europea. Malgrat tot, la taxa registrada a l’Estat durant el mes d’abril és set dècimes superior a la del març (+3,1%). En termes intermensuals, l’import mitjà dels productes a l’estat s’ha incrementat un 0,5% respecte al març, lleugerament per sota la mitjana de l’eurozona.