La igualtat entre homes i dones en l’activitat laboral i les hores de feina augmentaria en un 8% el PIB espanyol el 2060. Això és el que apunta un informe sobre la desigualtat laboral de gènere de l’OCDE, que defensa que la “igualtat de gènere no és només un imperatiu moral, sinó que també es tradueix en creixement econòmic i en l’ocupació”. L’estudi indica que el creixement del PIB espanyol amb igualtat laboral de gènere seria inferior al de la mitjana dels països de l’OCDE, que se situa en el 9,2%. Les economies de Mèxic, Costa Rica i Turquia són les que més es beneficiarien de l’equiparació laboral de gènere.
L’estudi constata que, “malgrat els progressos dels últims anys”, cal “fer més” per assolir la igualtat laboral entre homes i dones perquè aquestes afronten “desavantatges inapropiats i barreres en la majoria d’esferes de la vida econòmica i social”. El document apunta que a nivell de l’OCDE hi ha hagut progressos en alguns àmbits, com la baixa parental, la transparència en els salaris i les oportunitats de tenir més flexibilitat a la feina, així com en la representació en posicions de lideratge.
Ara bé, l’informe remarca que encara queden “reptes” per assolir la igualtat laboral de gènere. Per exemple, remarca que cal impulsar la participació de les dones en estudis que poden portar a millors oportunitats laborals i eliminar les barreres a l’emprenedoria. El document també constata que les dones segueixen cobrant menys que els homes, tenen pensions més baixes, assumeixen “desproporcionadament” tasques domèstiques no remunerades i estan menys representades en posicions de lideratge en política i governs.