Dijous, 12 de desembre del 2024

La Generalitat decidirà en els propers dies si accepta que IQOXE reobri la planta d’òxid d’etilè

|

La Generalitat decidirà en els propers dies si accepta que IQOXE reobri la planta d’òxid d’etilè que té a les seves instal·lacions de la Canonja (Tarragonès). Es tracta d’una de les plantes que hi ha a la fàbrica que va patir una explosió el passat 14 de gener, però que va quedar lleument afectada per la deflagració. També és, a més, l’única que produeix aquesta substància, utilitzada com a matèria prima per altres empreses del polígon petroquímic de Tarragona. Segons ha pogut saber l’ACN, en les darreres setmanes companyia i administració han estat en contacte per perfilar que la documentació s’ajustés a les demandes del departament d’Empresa.
Tot apunta que uns cinc mesos després de la deflagració que va costar la vida a tres persones -dos treballadors i un veí de Torreforta-, IQOXE tornarà a produir òxid d’etilè. El departament d’Empresa haurà de validar els tres informes que va demanar a la companyia i que ja ha presentat.

D’una banda hi ha l’informe de seguretat, elaborat per una empresa especialitzada a petició d’IQOXE i que serà revisat per Eurecat, com a companyia certificadora en nom de la Generalitat, que en última instància també podria examinar-lo. L’informe de seguretat inclou estudis sobre anàlisis de riscos o hipòtesis sobre possibles accidents, entre altres elements.

El segon requisit és el dictamen de seguretat, que entra més en el detall de l’estat de la instal·lació. Tant l’informe com el dictamen els ha de fer qualsevol empresa sotmesa a la normativa Seveso -dirigida especialment a les químiques- per poder operar. En el cas d’IQOXE, després de l’explosió, Empresa i Coneixement va requerir que es tornessin a fer de nou.

A més, la Generalitat va posar a IQOXE un tercer requisit per tornar a produir. Es tracta d’un informe que compara les instal·lacions i les mesures de seguretat de la companyia amb la d’altres empreses similars a nivell internacional. És el que en l’argot empresarial es coneix amb el nom anglès de ‘benchmarking’.

Fonts d’IQOXE han apuntat a l’ACN que la planta d’òxid d’etilè que es vol reobrir es troba situada a uns 150 metres del reactor que va patir l’explosió i que, a causa d’això, “va quedar molt poc afectada”. De tota manera, han assenyalat que “s’ha fet una revisió total” de la instal·lació, “com si s’hagués construït de nou”.

Investigació oberta
Si finalment la Generalitat acaba donant el vistiplau a la documentació, IQOXE tornarà a produir abans que finalitzin les investigacions per esclarir què va succeir el 14 de gener. La reobertura però, no afectaria les altres plantes de derivats d’òxid d’etilè, una de les quals és la que va patir el sinistre, que segueix sota investigació judicial, encara amb secret de sumari.

També està obert l’expedient informatiu de Seguretat Industrial, organisme que depèn del departament d’Empresa i Coneixement, per tal d’esbrinar les causes de la deflagració. Un expedient que, tal com ha reconegut la Generalitat en els darrers dies, s’està endarrerint precisament perquè la investigació judicial no permet accedir a la zona zero.

Tampoc hi han pogut entrar encara els membres de l’Institut Químic Sarrià, l’organització contractada per IQOXE per fer la investigació del sinistre; ni tampoc DNV GL, consultora designada per la Generalitat per fer aquesta funció “amb caràcter independent”, segons el Govern. El que acabi determinant DNV GL s’inclourà també en l’expedient informatiu que elabori Empresa i Coneixement. A banda, el departament de Treball també té expedients oberts en matèria de seguretat en el treball.

Finalment, també hi ha en marxa la comissió d’estudi de la seguretat del sector de la petroquímica de Tarragona al Parlament de Catalunya, que preveu per al proper dimarts les primeres compareixences que permetran fer un anàlisi dels fets.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483