Dijous, 12 de desembre del 2024

La fiscalia manté els tres anys de presó contra el portaveu del Sindicat de Llogaters i dos inquilins per una protesta

La família propietària de l'immoble apuja la petició de 21 mesos a tres anys per coaccions i violació de domicili

|

La fiscalia ha mantingut ahir a la tarda la petició de tres anys de presó contra el portaveu del Sindicat de Llogaters, Jaime Palomera, i dos inquilins que van protagonitzar, juntament amb desenes d’activistes, una protesta en un centre d’estètica propietat de la mateixa família que els llogava el pis. Els llogaters volien renovar el contracte però alhora demanaven que la propietat arreglés importants desperfectes. En no trobar resposta, el sindicat va ocupar durant unes hores el local també propietat de la família, com sol fer en altres ocasions. L’acusació particular demanava 21 mesos de presó, però finalment també ha apujat la petició a tres anys.

Les acusacions acusen Palomera i els dos llogaters d’un pis del carrer Floridablanca, al barri de Sant Antoni, Alpha i Fran, per un delicte de coaccions i un altre de violació de domicili de persona jurídica. La mobilització del sindicat va ser el 17 d’octubre del 2018 a l’Institut de Bellesa Francis, a la Ronda Sant Pere, per protestar contra l'”assetjament immobiliari” que patia la parella per part dels propietaris del seu bloc i que alhora posseïa el centre d’estètica.

Les acusacions asseguren que l’activitat al centre es va haver d’aturar i que els activistes, entre 30 i 50, van ocupar la planta baixa del centre amb crits, càntics, xiulets i pancartes, com sol ser habitual. Amb un megàfon, a més, van assenyalar la família propietària amb noms i cognoms i van amenaçar amb quedar-se a l’establiment fins que els signessin un contracte de lloguer social. La filla de la propietària, que gestionava el centre d’estètica, va patir una crisi d’ansietat, es va tancar al seu despatx i finalment va ser evacuada amb ambulància. L’advocat de l’empresa va intentar intermediar i també ho van fer els mossos, que no van voler desallotjar el local perquè la protesta era pacífica. L’ocupació va durar entre les 12 i les 5 de la tarda.

En el judici han declarat diversos treballadors i membres del sindicat que han explicat fets similars tot i que des de perspectives diferents pel que fa a la valoració de la virulència de la protesta. També han declarat un periodista que va presenciar els fets i l’exdiputat de la CUP Vidal Aragonès, que va assistir a la protesta. Tots dos han dit que la mobilització va ser pacífica i que no hi va haver cap incident rellevant per part de cap dels tres acusats.

La parella d’inquilins afectada ha afirmat que durant els anys que viuen a l’immoble, des del 2010, mai han deixat de pagar el lloguer, i han denunciat les condicions d’insalubritat en què es trobava l’habitatge. “Hem begut aigua amb plom durant més de sis anys, hem tingut canonades d’amiant trencades escopint aigües fecals, plagues de termites i rates”, ha exposat l’Alpha. Quan la parella va decidir reclamar al propietari del pis que resolgués els problemes de l’habitatge, aquest va decidir no renovar-los el contracte de lloguer al·legant que havien causat problemes amb altres veïns i que el pis havia de ser habitat per un membre de la família propietària. Des d’aleshores, els inquilins han seguit vivint allà pagant a través de burofax.

Paral·lelament a la protesta, els afectats, juntament amb sis famílies del mateix bloc, van interposar dues denúncies per assetjament immobiliari, i la parella, a títol individual, una demanda per danys i perjudicis, el judici de la qual se celebrarà a la tardor. En resposta a les denúncies, l’Ajuntament de Barcelona va iniciar el 2019 dos expedients sancionadors de 90.000 euros contra els propietaris.

En la seva declaració al judici, Palomera ha dit que la situació al pis era “dantesca” i que mai s’havia trobat amb uns propietaris amb “tanta falta d’empatia i humanitat”. Abans d’entrar a judici, els tres acusats han rebut el suport de desenes de membres del Sindicat de Llogaters a les portes de la Ciutat de la Justícia, així com d’Òmnium Cultural, els ‘iaioflautes’, el coordinador d’Élite Taxi, Tito Álvarez o Marcel Vivet, condemnat a cinc anys de presó per agredir un mosso durant una protesta independentista. També hi havia representants polítics com Alba Vergés, d’ERC, Gala Pin i Jessica Albiach, dels ‘comuns’, Dolors Sabater, de la CUP, i Lucía Martín, regidora d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona.

En el seu discurs, Mauri ha dit que l’acusació contra Palomera i els dos llogaters es basa en el principi de la ‘violència ambiental’, que ja va aplicar el Tribunal Suprem en el judici de l’1-O. Per això, ha dit que aquest judici no és un atac contra els tres acusats, sinó contra tots els col·lectius que lluiten pels drets fonamentals.

Per la seva banda, Palomera ha agraït el suport rebut i ha dit que els dos llogaters es mereixen un “homenatge” per haver resistit dos anys i mig el ‘mobbing’ immobiliària del propietari del seu pis, i ha considerat una victòria que ara tinguin un lloguer social. “Gràcies a ells, tots tenim més drets”, ha dit. Segons ell, el judici és un atac més “de les clavegueres de l’estat i el poder immobiliari” contra els defensors del dret a l’habitatge, recordant també el recurs davant del Tribunal Constitucional contra la llei de lloguers catalana.

“Si defensar el dret a l’habitatge i protestar és delicte, que ens posin les manilles, perquè som culpables”, ha demanat. “Algú creu que les amenaces de presó ens faran deixar de protestar? No pararem”, s’ha preguntat retòricament.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483