La fàbrica de Nestlé a Girona, situada al polígon de Domeny, creixerà un 8% aquest any i preveu tancar el 2020 produint 82.000 tones de cafè soluble i en càpsules. Sobretot, més de la meitat d’aquest increment se l’emporten les monodosis, que es venen sota la marca Dolce Gusto. El director de la planta, Jordi Jaén, explica que l’augment de producció ja entrava dins “les previsions i la planificació” de la companyia. Però tampoc amaga que, en part, també es deu al coronavirus, perquè la pandèmia ha fet augmentar el consum a les llars. La fàbrica de Nestlé, que compta amb 800 treballadors directes, ha posat en funcionament la caldera que genera vapor a partir del marro de cafè i que ha suposat una inversió de 17,2 milions d’euros (MEUR).
La fàbrica que Nestlé té a Girona, situada a tocar de la sortida oest de l’AP-7, va inaugurar-se el 1968. Des d’un inici, produeix cafè soluble sota la marca Nescafé. I des del 2009, també càpsules monodosi que es comercialitzen amb la gamma Dolce Gusto.
L’any passat, sumant totes les varietats, la factoria va produir 76.000 tones de cafè. I aquest 2020, tot i la pandèmia, preveu tancar l’any creixent un 8% en producció i arribar a les 82.000. Sobretot, aquest augment ve marcat per les monodosi (3.500 tones), seguit del cafè soluble (2.000) i en menor mesura, el descafeïnat.
El director de la fàbrica explica que l’increment de producció era un dels objectius fixats en el pla estratègic. “Portem una progressió bastant bona, i en els darrers cinc anys hem produït més d’un 35% d’allò que veníem fent”, concreta Jaén. L’augment d’aquest 2020 és, doncs, també conseqüència de les inversions que Nestlé ha fet en els darrers anys a la factoria. “Ja formava part de la nostra previsió”, diu Jordi Jaén.
Però el director tampoc amaga que, en part, el confinament i el canvi d’hàbits de consum que ha provocat la covid-19 també hi tenen relació. “Òbviament la nostra categoria de productes s’encamina cap als supermercats i el consum a les llars; i això també ens ha fet fabricar més volum del previst”, diu en referència al fet que la pandèmia ha provocat que es facin més àpats a casa.
La fàbrica de Nestlé, al formar part d’un sector essencial (l’alimentació), és una de les que no s’ha aturat. Té 800 treballadors directes –un miler, sumant els indirectes. “La seguretat de tots ells és la nostra prioritat”, subratlla el director. A més de la fórmula distància-mans-mascareta, la planta ha intensificat protocols. Ventilació de sales, desinfeccions de vestuaris i menjadors, circuits marcats a terra, presa de temperatura… “Des del primer dia ens hem mobilitzat per complir normatives”, resumeix Jaén.
Vapor a partir del marro del cafè
La multinacional continua apostant per la fàbrica de Girona. I a les inversions acumulades durant els darrers anys, ara n’hi ha sumada una més: la posada en marxa d’una nova caldera que permet obtenir vapor a partir del marro del cafè. La instal·lació, que se situa en un dels extrems del complex, ha suposat una inversió de 17,2 MEUR. La caldera fa servir el pòsit que s’obté durant el procés per fabricar cafè soluble. És un producte 100% vegetal i un bon biocombustible. Anualment, la fàbrica de Girona genera unes 45.000 tones de pòsits de cafè, que fins ara es reutilitzaven per a compostatge o bé combustible per a calderes.
Ara, fins al 80% d’aquest marro es cremarà a la fàbrica mateix. I es transformarà en vapor que, després, servirà per generar energia. “El marro es crema a una temperatura d’entre 950 i 1.000 graus, i el vapor que se n’obté s’utilitza per a la producció de cafè soluble; amb això, contribuïm a una economia circular i a la nostra aposta per al medi ambient”, concreta Jordi Jaén. La nova caldera generarà 125.000 tones de vapor a l’any, cosa que suposa una reducció d’un 25% del consum de gas natural que fa la fàbrica. “D’aquesta manera incrementem la reducció d’emissions de CO2 i fem un pas més dins el nostre programa ambiental”, hi afegeix el director.
Energia eficient
La nova caldera també s’afegeix a altres processos de generació d’energia eficient que ja estan implantats a la fàbrica de Girona. En concret, la cogeneració amb turbines de gas, que permet obtenir electricitat i també vapor (gràcies a una caldera de recuperació que aprofita l’energia tèrmica continguda dins els gasos calents). La posada en marxa de la nova caldera –Nestlé també en té a altres plantes- s’emmarca dins el compromís que va adquirir la multinacional a favor de la sostenibilitat. Aquest compromís, batejat com a ‘Nescafé Pla’, recull que totes les fàbriques de cafè soluble de la firma faran servir el pòsit del cafè com a biocombustible.
A més, en el marc d’aquest programa, la fàbrica de Girona també ha reduït en un 35% tant les emissions de gasos d’efecte hivernacle com l’aigua que es fa servir durant els processos de producció. Aquest percentatge s’ha assolit al llarg del període 2010-2019. “A més, tota l’energia elèctrica que es compra en aquest centre de producció prové de fonts renovables”, concreta la multinacional.
A 59 països d’arreu del món
L’any passat, la fàbrica de Nestlé a Girona va produir 76.000 tones de cafè soluble i en càpsules. I de les 82.000 que sortiran aquest any de la planta de Domeny, segons explica Jaén, 38.000 tones seran de cafè soluble; 26.000 s’obtindran de processar cafè verd en descafeïnat, i les 18.000 restants seran de càpsules Dolce Gusto.
La factoria exporta el 85% de la producció a 59 països d’arreu del món. En destaquen, sobretot, països europeus com Suïssa, el Regne Unit, França, Polònia o Grècia. “Però també exportem a Àsia i a Amèrica”, diu Jaén, que posa l’exemple de Mèxic com un dels principals.
291.000 treballadors
La multinacional suïssa té presència a 187 països i suma una plantilla de 291.000 treballadors. A l’estat espanyol, la companyia té deu fàbriques. Més de la meitat de la producció que surt d’aquestes plantes –en concret, el 56%- es destina a l’exportació (sobretot, amb destí a països d’Europa). A Espanya, la multinacional té una plantilla de 4.020 treballadors i va tancar el 2019 amb una facturació de 1.995 MEUR.