El Consell Regulador de la DO Cava augura una “molt bona” campanya de Nadal, durant la qual preveu superar les vendes d’abans de la pandèmia. A les portes de les primeres Festes post covid sense restriccions sanitàries, el sector es mostra optimista “malgrat les turbulències geopolítiques i econòmiques generades per la guerra a Ucraïna”. La DO Cava sosté les bones previsions en base a les dades registrades els primers nou mesos de l’any: de gener a setembre, les vendes dels productes de més qualitat -Reserva, Gran Reserva i Paratge Qualificat- han crescut un 20,4%. A nivell general, la distribució ha augmentat un 3,3%, segons dades detallades aquest dimarts pel president del Consell Regulador, Javier Pagès.
La DO Cava fia les bones perspectives del tram final de l’any a la recuperació del turisme al conjunt de l’estat espanyol i al bon comportament de les exportacions. La campanya de Nadal -l’època més forta pel sector- es presenta amb possibilitats de millorar els resultats de les Festes del 2019, en la mateixa línia que ja va predir recentment la patronal AECAVA en una entrevista a l’ACN. Tot i les bones previsions, Pagès apel·la a la “moderació” i a no mostrar un “optimisme desenfrenat”.
Pel que fa als efectes de la inflació, el president de la DO Cava explica que els elaboradors han hagut de revertir a les ampolles els increments de costos que han tingut tant en l’energia com en les matèries primeres. “Però no han transvasat tot l’augment al preu de venda”, assegura, tot apuntant que, de mitjana, les ampolles s’estan distribuint amb un increment similar al de tota la cistella de la compra.
Pagès nega que aquesta inflació pugui suposar cap fre al consum de cava aquest Nadal. “El consumidor té moltes ganes de celebració i ho estem veient dia a dia”, ressalta, alhora que considera que, “si es té en compte la qualitat del producte, el preu actual de l’ampolla és una bicoca”.
De moment, el Consell Regulador celebra les xifres consolidades durant els primers tres trimestres d’aquest 2022. Segons les dades detallades per Pagès en una trobada a Barcelona amb una trentena d’elaboradors i periodistes, les vendes fins el setembre han crescut un 3,3% a nivell general però amb un increment destacat dels caves de Guarda Superior, que engloben els productes amb criances més llargues i actualment representen el 13% de totes les vendes. La distribució d’aquests caves ha crescut gairebé un 23% al mercat interior i un 17,8% a l’exterior.
Pagès apunta que a l’estat espanyol els caves de Guarda Superior tenen un catàleg molt més extens que a l’estranger, fet que explica aquest increment, sumat a la recuperació del turisme i l’activitat a l’hostaleria. Al mateix temps, assegura que els canals de l’alimentació i les vendes on line també van a l’alça, si bé ho fan amb creixements més moderats que el 2021. Si es tenen en compte tant els caves de Guarda Superior com els de menys envelliment, l’increment mitjà a l’estat espanyol és del 14,4%.
Pel que fa a les vendes a l’estranger, aquestes continuen sent majoritàries i representen el 72% de tota la distribució. Per països, durant els primers nou mesos d’enguany han crescut les vendes a Alemanya, Suècia, els Països Baixos, Rússia i Suïssa. En canvi, han caigut als Estats Units -que venia d’un +40% ara fa un any-, Bèlgica, el Regne Unit, Japó i França. Pagès atribueix aquest increment a l’escassetat d’altres escumosos internacionals, fet que “obre una gran oportunitat perquè els millors caves continuïn l’ascens a l’hora de penetrar en canals i mercats que cada cop són més exigents”.
Davant les xifres dels primers nou mesos d’enguany i tenint en compte les previsions de la campanya de Nadal, el sector anhela a tancar un 2022 que superi les dades rècord del 2021. Aleshores es van vendre 252 milions d’ampolles, impulsades per les vendes on line i les exportacions, les quals van permetre eixugar el 13% de pèrdues de l’any previ provocades per la pandèmia.
Resultats a banda, Pagès ha fet novament una crida a la reunificació del sector. Preguntat per la relació amb els elaboradors escindits que ara comercialitzen els escumosos de forma independent, com a Corpinnat o com a Clàssic Penedès, el president de la DO Cava ha defensat un cop més la unitat, “que seria molt bo aconseguir”. “Les condicions per tornar a anar junts les tenim, amb una normativa sobre la qualitat molt exigent”, ha defensat, mostrant la seva “predisposició” a la reconciliació.