Espanya segueix sense oferir ajudes directes a les petites i mitjanes empreses i autònoms com recomana Europa
El govern espanyol, la patronal i els sindicats s’han emplaçat a dijous per continuar negociant la pròrroga dels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) després que la reunió d’aquest dilluns acabés sense acord però enmig d’un clima optimista i d’entesa. El divendres passat es va assolir el consens d’allargar el mecanisme fins al 31 de maig. L’executiu de Pedro Sánchez proposa ampliar el termini basant-se la pròrroga actual que estableix tres vies per accedir a les exoneracions de quotes a la Seguretat Social, per sectors altament afectats per la pandèmia, per empreses que es vegin obligades a limitar l’activitat o a tancar per culpa de decisions sanitàries, a través dels anomenats ERTO d’impediment i de limitació.
A la sortida de la reunió, que s’ha allargat fins al vespre, totes les parts han coincidit en qualificar-la de “positiva” i “amb molts avenços”. Dijous vinent es tornaran a trobar a les 15.30 h amb la intenció del govern espanyol de tancar aquest assumpte com més aviat millor, per reduir la incertesa i evitar una altra entesa ‘in extremis’.
La proposta sobre la taula és molt similar a l’actual i les parts esperen tancar un acord aquesta setmana
El ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha assegurat en un missatge a Twitter que hi ha hagut “una nova reunió molt positiva amb els agents socials per estendre els ERTO fins al maig, amb un gran clima d’entesa”. “Esperem que els serrells pendents es puguin tancar i renovar amb suficient antelació aquest mecanisme, que està sent clau en la pandèmia”, ha afegit el titular de Seguretat Social, encarregat de les exoneracions de quotes.
Tant empresaris com sindicalistes consideren que el mecanisme actual funciona bé, tot i reclamar alguns ajustaments, sobretot per la part patronal que vol canvis en el compromís de manteniment de l’ocupació de sis mesos, que encareix els acomiadaments de persones en ERTO; una modificació a la qual s’oposen frontalment els sindicats. Els sindicats han demanat que es canviïn alguns elements de difícil interpretació i que es faciliti el canvi d’un tipus d’expedient a un altre, evitant burocràcia innecessària. D’aquesta manera, es vol que els mecanismes per canviar d’ERTO de limitació a impediment siguin automàtics i es pugui fer amb tan sols la notificació a l’autoritat laboral, apunten fonts sindicals.
A diferència del que va passar en l’anterior pacte -que canviava elements importants del model d’ERTO vinculat a la pandèmia-, aquesta vegada es planteja una renovació. “Queda tot exactament igual que estava”, apunta un dels participants a les reunions. Per tant, els empresaris no haurien de fer gaires tràmits al Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE), a diferència de l’última vegada per demanar un expedient per formar part d’un sector afectat o de la seva cadena de valor o per tenir l’activitat condicionada per les restriccions per combatre la covid-19.