Les famílies catalanes majoritàriament no encoratgen els seus fills a buscar una plaça en l’entramat de les administracions. El percentatge de jutges, policies, registradors de la propietat, notaris, i altres bicoques, que presenta Catalunya és notablement inferior al que es registra a la resta de l’estat. Queda clar que als joves catalans no els són afins les feines que emanen d’allò públic i que són més del “si vols ser ben servit, fes-te tu mateix el llit”. Hi ha un registre que, cada cop que surt, ho confirma: La creació d’empreses a Catalunya va augmentar un 5% a l’octubre en comparació amb el mateix mes del 2021, fins a les 1.415, segons el registre de Societats Mercantils de l’Institut Nacional d’Estadística.
D’aquesta manera el nombre de noves societats va tornar a créixer per segon mes consecutiu, tot i que amb menys intensitat que al setembre (16%), quan es van revertir tres mesos de baixades. En termes absoluts, Catalunya es va situar a l’octubre com la segona comunitat autònoma de l’Estat amb major nombre de societats mercantils creades, només superada per Madrid (1.655). El percentatge de creixement més alt va ser el del País Basc (23,4%), on les condicions per llençar-se a la piscina i arriscar en l’emprenedoria són clarament més favorables.
D’altra banda, pel que fa a les dissolucions d’empreses, es van mantenir estables (0%), fins a les 133. D’aquestes, 79 ho van fer de manera voluntària, 15 per fusió i 39 per altres causes. A més, durant l’octubre a Catalunya fins a 370 empreses van ampliar capital, per un import de 216,7 milions d’euros.
Al conjunt de l’Estat en el desè mes de l’any es van crear 7.149 societats mercantils, un 2,7% menys que en el mateix període del 2021. Així mateix, se’n van dissoldre 1.919, un 8,8% més. Pel que fa a la variació mensual, respecte al setembre a l’Estat es van crear un 4,5% més d’empreses, mentre que les dissolucions van créixer un 34,2%. Per activitat econòmica, a l’Estat gairebé dues de cada 10 noves societats van ser del sector comerç. Un 16,9% van ser immobiliàries, financeres i assegurances i un 13,9% de la construcció. En les dissolucions, va encapçalar el rànquing el sector immobiliari, ja que un 19,5% de les empreses van ser d’aquest sector.