Dimarts, 07 de gener del 2025

Gobierno i agents socials s’escalfen mútuament al voltant dels salaris i el SMI

Gobierno, patronal i sindicats apugen el to de les declaracion, s'acusen mútuament d'allunyar-se de l'acord i anuncien una "tardor calenta"

|

La primera incendiària ha estat la vicepresidenta del gobierno i ministra de treball, Yolanda Díaz, que, explícitament ha dit que els empresaris estan en el camí equivocat i que entén els sindicats si fan protestes i manifestacions. Dins del mateix executiu estatal, l’altre soci per boca de l’altra vicepresidenta i ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, ha volgut posar aigua al vi afirmant que situar l’SMI al 60% del salari mitjà “ja és un esforç important” i demanant un acord en el diàleg social.

Montero ha respost així a la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, que aposta per anar més enllà i situa l’objectiu del 60% del salari mitjà com un “topall mínim”. La ministra d’Hisenda ha afirmat en una entrevista aquest dilluns al matí a Antena 3 que l’executiu espanyol treballa per complir amb el compromís manifestat pel president, Pedro Sánchez, al seu discurs d’investidura i que “tot el govern està compromès amb l’augment de l’SMI”. “No hi ha diferències entre uns i altres”, ha assegurat Montero, que ha dit que cal cercar “la manera més adequada” de realitzar-ho i ha demanat un acord en el diàleg social. En aquest sentit, la titular d’Hisenda ha recordat que des que governa Sánchez ha passat de 735 euros mensuals a 1.000 euros, prop d’un 40% d’increment. “Ho hem demostrat des de l’inici”, ha insistit.

Aquest context és ideal perquè les altres parts hi suquin pa. Així, La CEOE considera que és “molt poc constructiu” que Yolanda Díaz “es posicioni contra els empresaris” i que la ministra de Treball “complica la negociació bilateral” amb els treballadors. Ho ha expressat així el vicepresident de la patronal, Lorenzo Amor, en una entrevista a TVE, on ha lamentat que Díaz “demonitzi els autònoms i les empreses”. Amor ha reblat així a la vicepresidenta segona de l’executiu de l’Estat, que ha afirmat que “els sindicats tenen tota la raó per sortir al carrer a mobilitzar-se contra la patronal”. “És molt fàcil tirar la pedra i amagar la mà”, ha dit Amor. “Si des del govern es pren partit, es complica la negociació bilateral entre empresaris i treballadors”, ha avisat.

En la mateixa línia, Amor ha instat a Díaz a “baixar les cotitzacions” dels treballadors per tal que aquests “no perdin poder adquisitiu”. “M’agradaria saber a quant està disposada a apujar el sou als funcionaris”, ha preguntat el vicepresident de la CEOE. De cara als pròxims mesos, Amor, que també és el president de l’Associació de Treballadors Autònoms (ATA), ha anticipat una “tardor grisa i complicada”, ja que la inflació “continua desbocada”. En aquest sentit, davant la incertesa econòmica ha assegurat que “el principal objectiu” de les empreses i els autònoms serà “mantenir els llocs de feina”.

I, finalment, agafem la UGT que navega entre totes les aigües possibles i ensabona el govern tot i que no pot descafeïnar tant la seva feina reivindicativa i en diu una de freda i una de calenta. Fent balanç de l’impacte de la reforma laboral en la contractació a Catalunya, la UGT ha posat l’accent en l’augment de la contractació indefinida, que passa del 13% al 40% en tres anys. “Dit d’una altra manera, la contractació temporal baixa del 87% al 60% en el període entre 2019 i 2022. I ens situem així en un 60% de contractes temporals i un 40% d’indefinits, això és el gran canvi de la reforma laboral”, ha assenyalat el secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros. “Ens agradaria arribar a un 50%-50% de cara a finals d’any, i la tendència és positiva”, ha afegit Ros, que també ha avisat d’una tardor ‘calenta’ i amb un escenari de “grans mobilitzacions”: “No entenem el ‘no’ de la patronal sobre els salaris”.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483