Diumenge, 22 de desembre del 2024

La Comissió Europea veu “una bona base” perquè els 27 arribin a un acord sobre les normes d’estabilitat fiscal al març

Dombrovskis considera prioritari "trobar un equilibri" entre els interessos nacionals i les regles comunes per l'entesa

|

La Comissió Europea creu que hi ha “una bona base” perquè els estats de la Unió Europea arribin a un acord sobre el Pacte d’Estabilitat i Creixement, el conjunt de normes que haurà d’impulsar el mateix executiu per assegurar la sostenibilitat dels comptes públics entre els vint-i-set. En una roda de premsa posterior a la trobada de ministres de finances de la UE celebrada a Brussel·les, el vicepresident de la Comissió, Valdis Dombrovskis, confia assolir l’entesa al març, just després de la cimera europea prevista per als dies 23 i 24 de març. Malgrat el consens, el dirigent letó també ha apuntat que encara hi ha certes diferències entre països i veu prioritari “trobar un equilibri” entre els interessos nacionals i les regles comunes.

Per Dombrovskis, la missió de l’executiu comunitari passa per dibuixar un espai que “reforci la resiliència econòmica” dels estats i, alhora “impulsi la inversió”, sobretot en sectors centrats en la transició energètica. “Cal que posem en marxa ajustos fiscals, reformes i inversions”, ha afegit, tot recordant que els estats “s’hauran d’anar apropant cap a una posició fiscal menys compromesa”.

En la mateixa línia s’ha expressat la ministra de finances sueca, Elisabeth Svantesson, present també a la roda de premsa perquè el seu país ostenta la presidència del Consell. La dirigent ha reconegut que “hi ha diferències” entre els estats i que caldrà “diàleg”. No obstant això, ha assenyalat que en la reunió d’aquest dimarts ha vist “una oportunitat per al terreny comú” i la manera de “reforçar la competitivitat europea”.

Més pressió a Rússia
La trobada dels ministres de finances ha coincidit amb l’actualització per part del Consell de la llista de paradisos fiscals, que per primera vegada inclou Rússia. A banda d’aquesta decisió, la presidència sueca també ha anunciat la posada en marxa d’un grup de treball que analitzarà la possibilitat d’utilitzar actius russos congelats per a la reconstrucció d’Ucraïna. Les qüestions relacionades amb el mandat d’aquest grup de treball quedaran fixades el pròxim 15 de febrer durant les reunions entre les representacions permanents dels diferents estats de la Unió Europea.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483