Dissabte, 02 de novembre del 2024

La Comissió Europea esbronca Espanya

Critiquen al Gobierno per mantenir un dèficit públic "tossudament alt", però es manté a l'espera de les eleccions general

|

Brussel·les culpa al “context polític” incert a Espanya de la “lentitud” de les reformes i avisa de riscos per les pensions. En la darrera anàlisi econòmica de la Comissió Europea publicada aquest dimecres, l’executiu europeu ha criticat que les autoritats espanyoles han fet “avenços limitats” a l’hora d’aplicar les recomanacions europees respecte a la modernització del sector públic o el sistema d’ocupació.
“Un context polític en evolució durant l’últim any, sumat a un canvi en el govern el juny del 2018 i la convocatòria de noves eleccions l’abril del 2019 s’ha reflectit en un progrés general més lent de les reformes”, apunta l’informe. La CE també ha lamentat que el govern espanyol mantingui un dèficit públic “tossudament alt”, però a l’espera de les eleccions generals ha emplaçat a “tornar a avaluar” l’equilibri pressupostari a la primavera.
En aquest sentit, tampoc veu amb bons ulls els plans per restablir el vincle entre les pensions i l’índex de preus al consum. “Probablement incrementaran significativament la despesa a mitjà i llarg termini si no s’adopten mesures compensatòries”, alerta.

Sobre el context polític espanyol, el vicepresident de la CE Valdis Dombrovskis ha assegurat que les eleccions a Espanya “són una part normal” de la democràcia i que no tenen “cap comentari” al respecte des del punt de vista econòmic.

Situació a Catalunya

Brussel·les ja no veu la situació política a Catalunya com un “risc” per a l’economia espanyola. L’executiu de la UE no ha inclòs la crisi catalana com un element de risc econòmic a l’Estat espanyol en la diagnosi del 2019, però sí que ho va fer en el seu informe del 2018.

Desigualtats socials “marcades”

L’informe recull el creixement econòmic “robust” d’Espanya al darrer any però senyala que s’ha produït “alguna desacceleració”. Enguany la CE ha alertat que “massa gent continua sense feina o treballa amb contractes temporals” a l’Estat i que les desigualtats de renda són “marcades”.

La CE senyala que l’atur a l’Estat va a la baixa però alerta que es manté elevat i critica que la “implementació de polítiques” per crear nous llocs de treball ha sigut “lenta”. L’informe remarca que més del 60% dels treballadors temporals són joves i que la meitat d’aquest tipus d’empleats no poden accedir a un contracte permanent. Ara bé, reconeix que el 2018 s’ha reforçat la capacitat dels inspectors laborals per detectar l’abús de la temporalitat i treball en negre.

Deute i pressupostos

L’anàlisi de la CE remarca que la gran quantitat de deute públic i privat a Espanya continua sent una “vulnerabilitat” en el “context d’alta desocupació”. Si bé apunta que el deute públic ha caigut lleugerament, Brussel·les avisa que calen “més esforços” per fer les finances públiques “més sostenibles”. És a dir, apunta a una major reducció del dèficit públic.

Cau el creixement a la UE

L’informe constata que en general arreu del bloc europeu el creixement econòmic va a la baixa, “en part pel deteriorament del clima” de l’economia mundial. Així, la CE espera que la taxa de creixement el 2019 sigui de l’1,5% però remunti lleugerament al 2020 a un 1,7%. Ara bé, aquestes prediccions no tenen en compte les implicacions del Brexit donat “la gran incertesa” en el futur de les relacions entre la UE i el Regne Unit.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483