La Comissió Europea (CE) ha aprovat aquest divendres l’autorització del vaccí de la multinacional britànica AstraZeneca, desenvolupada en col·laboració amb la Universitat d’Oxford, després que l’Agència Europea del Medicament (EMA per les sigles en anglès) també hi hagi donat llum verda hores abans. Es tracta de la tercera vacuna que es podrà subministrar a la Unió Europea per fer front a la covid-19, després de la de Pfizer-BioNTech i la de Moderna. Segons explica la CE, l’autorització segueix una recomanació científica favorable basada en “una avaluació minuciosa de la seguretat, l’eficàcia i la qualitat de la vacuna” per part de l’EMA i compta amb el suport dels estats membres.
La presidenta de la CE, Ursula Von der Leyen, ha subratllat que amb la vacuna d’AstraZeneca s’asseguren 400 milions de dosis més de vaccins contra la covid-19 per als ciutadans europeus. “Espero que l’empresa entregui aquestes dosis tal com està pactat, per tal que els europeus puguin ser vacunats tan aviat com sigui possible”, ha dit Von der Leyen en el marc de la polèmica que enfronta la UE i la firma britànica pels retards en la distribució del medicament. “Seguirem fent tot el que podem per assegurar més vacunes per als europeus, els nostres veïns i els nostres socis arreu del món”, ha afegit.
La comissarà de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriades, ha recordat que l’estratègia de la Unió Europea pel que fa a la vacunació ha estat “sempre” tenir un portafolis “ample i divers” amb tecnologies “diferents” per “maximitzar” les oportunitats de proveir vacunes “efectives i segures” a la ciutadania “tan aviat com sigui possible”. En aquest sentit, Kyriades ha subratllat que l’aprovació de l’EMA d’aquest divendres és “una altra passa cap al compliment d’aquesta promesa”.