La comissió d’estudi de la seguretat del sector de la petroquímica de Tarragona del Parlament ha finalitzat les sessions aquest dimarts amb les votacions de les conclusions dels diferents grups polítics. La majoria s’han acceptat, especialment les que han fet referència a millorar la seguretat en els àmbits industrial, laboral, social i mediambiental. Aquestes conclusions s’elevaran al ple del Parlament per tal que siguin votades per la cambra. A priori hauria de ser en el darrer plenari de la legislatura, que algunes veus apunten que seria el proper 14 de desembre. Entre els punts d’acord hi ha que l’explosió a IQOXE el 14 de gener va suposar un canvi de paradigma en la relació de confiança entre indústria i societat.
Alguns dels aspectes relacionats amb la seguretat consensuats per la comissió van més enllà del nou Plaseqta o dels moviments que ha iniciat el Govern en els darrers mesos. Pel que fa a la seguretat interna els grups han aprovat per unanimitat instar l’executiu a un “canvi normatiu per tal que sigui obligatori que les empreses del sector químic a disposin d’un registre remot i amb sistemes de còpia de seguretat”, així com que les companyies tinguin les sales de control de cada planta bunqueritzades, sempre que sigui possible tècnicament. També s’ha considerat “necessari” que s’implementi una formació “especialitzada en matèria de seguretat química, màster o postgrau, que esdevingui requisit indispensable per a poder desenvolupar determinades responsabilitats en el si de les empreses químiques”.
En el mateix àmbit, i també per unanimitat, s’ha acordat un increment del nombre d’inspectors de treball al polígon petroquímic, així com una revisió de la “normativa catalana en matèria de seguretat industrial, per determinar si cal fer canvis per la seva millora”. Fins i tot han demanat proposar a la Unió Europea que faci una revisió de la normativa comunitària Seveso. Les formacions també han apostat perquè l’administració revisi “tots els plans” relacionats amb la petroquímica, en aspectes com les emergències, els riscos o l’autoprotecció.
En matèria de seguretat externa, gairebé per unanimitat s’ha acordat instar el Govern “a mesurar tots els compostos orgànics volàtils generats per les emissions característiques de l’activitat industrial, així com l’establiment de límits normatius associats a les emissions d’aquests components”. De la mateixa manera s’ha sol·licitat “impulsar una major activitat de la Taula de la Qualitat de l’Aire”, si bé JxCat i ERC han evitat que es considerés que aquest òrgan “no fa un seguiment prou acurat, degut a la seva poca activitat”. La Taula de la Qualitat de l’Aire ha generat fins i tot discrepàncies entre els socis de l’executiu, ja que ERC no ha aprovat un punt proposat per JxCat en el qual es demanava “posar en valor la feina feta” per la taula. Tampoc hi han votat a favor el PSC, CatECP i la CUP, mentre que Cs s’ha abstingut.
Seguretat laboral i gestió de les emergències
Els punts on hi ha hagut menys propostes acordades han estat els relacionats amb la seguretat laboral i la gestió de les emergències. Respecte al primer element, la CUP ha fonamentat la seva argumentació en el cas concret d’IQOXE, a partir de testimonis de treballadors i responsables sindicals que han comparegut en la comissió i de fragments d’una interlocutòria de la jutgessa que instrueix el cas. Finalment, la formació anticapitalista recomanava que el Parlament instés l’Estat a prohibir les subcontractacions en la indústria petroquímica. El diputat cupaire, Vidal Aragonès, ha lamentat que “s’ha votat en contra de coses que estan en interlocutòries judicials”.
Pel què fa a la gestió de les emergències, les valoracions del PSC han estat rebutjades en la seva totalitat pels vots en contra de JxCat i ERC. L’escrit posava de manifest aspectes com que “es van produir missatges contradictoris” de l’administració cap a la població el passat 14 de gener, que “no hi va haver l’activació de les sirenes” o que “es va constatar el desconeixement de la ciutadania de com actuar davant de l’explosió” a IQOXE. Els grups del Govern tampoc han acceptat que el Parlament es pronunciï sobre la creació d’una delegació de Protecció Civil al Camp de Tarragona, una proposta feta per CatECP.
On sí hi ha hagut acord ha estat en reclamar una millor coordinació entre companyies i administració en cas d’accident, així com també en “garantir un sistema pel qual els sistemes d’emergències puguin accedir a conèixer els productes i processos que es desenvolupen” a les empreses en cas de sinistre.
En l’àmbit de la gestió externa no ha prosperat una proposta d’ERC que reclamava que les “empreses de risc amb substàncies classificades perilloses financin els costos dels plans municipals de seguretat química i el desenvolupament de simulacres obligatoris a tots els municipis dins el Plaseqta”. La idea ha estat rebutjada per Cs, JxCat i PSC. En canvi, hi ha hagut unanimitat en apostar per implementar el sistema Cell Broadcasting d’avís per SMS a la població en cas d’accident químic. Una mesura que depèn de l’Estat.
L’anècdota de la sessió s’ha produït quan el PSC ha demanat “passar del Plaseqcat al Plaseqta”, una mesura que la Generalitat ja ha executat. ERC hi ha votat a favor “perquè és el què fa el Govern”, i JxCat hi ha votat en contra, precisament, perquè “és una cosa que ja fa el Govern”. Sobre el Plaseqta, s’ha acordat que es donin recursos als municipis perquè facin formació a la població. Un aspecte, el de la formació a la ciutadania, que ha estat àmpliament recolzat mitjançant diferents fórmules.
Al final, tots els grups s’han felicitat per la feina i majoritàriament han posat de manifest la necessitat de millorar la seguretat al voltant de la indústria petroquímica. Una comissió que, a excepció del grup de la CUP, ha estat protagonitzada per diputats de la demarcació de Tarragona. El Partit Popular ha estat l’únic grup que no ha presentat conclusions sobre la comissió i tampoc ha estat present en la sessió d’aquest dimarts.