Dimecres, 22 de gener del 2025

El Pacte de Toledo reforma les pensions obviant que durant anys se n’hagi buidat la bossa per a altres finalitats

El text obté el suport de PSOE, Unides Podem, PP, Cs, JxCat i PNB mentre que ERC i Bildu s'abstenen i Vox vota en contra

|

La comissió del Pacte de Toledo ha aprovat aquest dimarts el document amb les recomanacions que serviran de base al govern espanyol per reformar el sistema de pensions. El text ha obtingut el vot a favor del PSOE, Unides Podem, el PP, Cs, JxCat i el PNB mentre que ERC i EH Bildu s’han abstingut. Vox hi ha votat en contra. El document rebrà l’aval definitiu en una votació al ple del Congrés.

Entre les 21 recomanacions, el Pacte de Toledo fixa la revalorització de les pensions amb l’Índex de Preus de Consum (IPC), incentiva retardar l’edat de jubilació, referma el compromís amb el sistema públic de pensions i estableix que caldrà acabar amb les despeses impròpies que es financen amb cotitzacions de la Seguretat Social no més tard del 2023.

La presidenta de la comissió, l’exministra de Treball socialista Magdalena Valerio ha destacat que l’acord aprovat és fruit de quatre anys de treballs i dona un missatge de “certesa” a la ciutadania sobre el futur del sistema de pensions. “Avui hem donat un pas molt important” i “hem recuperat credibilitat”, ha afirmat.

El punt sobre les fonts de finançament ha estat un dels més destacats pels portaveus dels grups parlamentaris al debat d’aquest dimarts. Es tracta de consolidar “la separació de fonts i el restabliment de l’equilibri financer”. És a dir, que les cotitzacions socials estiguin destinades exclusivament a finançar prestacions contributives i que no s’utilitzin per pagar-ne de no contributives o d’universals. Aquestes s’hauran de finançar a través d’aportacions de l’Estat al pressupost de la Seguretat Social.

L’ús de les quotes d’empreses i treballadors per finançar polítiques estatals “impròpies” explicaria “en bona part el dèficit actualment existent”, admet el text. La gran majoria de partits han celebrat aquest compromís amb la separació de fonts de finançament però amb alguns matisos.

Per part d’ERC, el diputat Jordi Salvador ha criticat que el text “accepta” el “saqueig” que s’ha dut a terme fins ara en lloc de reparar-lo. “L’afer és greu” no només pels “milers de milions desviats” sinó perquè això ha servit per “construir la mentida que el sistema de pensions és insostenible”, ha dit. “No trobaran ERC blanquejant aquest tipus d’actuacions”, ha afirmat, i ha remarcat que la caixa de la Seguretat Social “és diners dels treballadors, no del govern” però durant anys no s’ha respectat aquest principi.

La diputada d’Unides Podem Aina Vidal ha destacat que el pacte per fi “clarifica d’una forma molt important la separació de fonts i protegeix les cotitzacions de la política”. Segons Vidal, l’horitzó de tres anys per acabar amb el “dèficit impropi” és “ambiciós”.

“El fons de reserva, conegut com a guardiola de les pensions, ha servit per al mateix” i s’ha buidat per pagar despeses impròpies, ha recordat Salvador. Pel que fa a aquesta guardiola de les pensions, el text també afirma que el seu ús “s’ha de constrènyer estrictament al pagament de les prestacions contributives de la Seguretat Social” i quan es recuperi l’equilibri dels comptes de la SS, caldrà “reprendre la regla segons la qual els excedents de les cotitzacions, sense cap límit, han d’incorporar-se al fons de reserva”.

“Missatge de confiança” en el sistema
Els partits que han votat a favor del text han opinat, en línies generals, que les recomanacions envien un “missatge de confiança” en el sistema de pensions. És el que ha defensat el diputat de JxCat Genís Boadella que ha opinat que “l’important” acord del Pacte de Toledo “portarà a un sistema eficient” i “molt millor”. Segons Boadella, el pacte dibuixa un escenari de futur que hauria de permetre a la ciutadania “prendre decisions amb informació i no amb incertesa”.

El diputat del PP Tomás Cabezón ha destacat que s’ha aconseguit “centrar les recomanacions en el que és important” i que el text posa el focus en la “sostenibilitat de la Seguretat Social”. Cabezón ha enviat un “missatge de tranquil·litat, optimisme i confiança en el sistema de pensions” i ha remarcat que s’ha assolit un “consens polític” en aquest àmbit. El diputat popular ha demanat al govern espanyol que apliqui aquestes recomanacions amb “realisme”.

Des del PSOE, la diputada Mercè Perea ha mostrat “satisfacció” per haver arribat a aquest “punt de trobada” que no satisfà completament a cap grup parlamentari però “dona resposta i certesa” a la ciutadania. Les recomanacions “marquen un abans i un després” en el sistema públic de pensions i fixa “línies vermelles”.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483